Ingripandet mot Juha – sekund för sekund

47-årige Juha Hynninen dog när han blev nerbrottad av två ordningsvakter på Rådmansgatans tunnelbaneperrong i Stockholm. Det hela inträffade under natten till i söndag och polisen anhöll därefter två ordningsvakter, misstänkta för grovt vållande till annans död. De är nu frisläppta men åklagaren poängterar att misstankarna kvarstår.
Juha Hynninen.
Foto: Elin Jönsson
Ett klipp från ingripandet på Rådmansgatan är polisens viktigaste pusselbit.

Två ordningsvakter misstänks för vållande till annans död efter ett ingripande i tunnelbanan som slutade med att Juha Hynninen, 47, dog.

En film som ett vittne spelade in på perrongen är polisens viktigaste pusselbit för att utreda brottet.

Efter kontakt med flera oberoende källor som sett klippet kan Expressen nu redogöra för vad som hände – sekund för sekund.

Det var under natten till i söndags som ordningsvakter larmades till Rådmansgatans tunnelbanestation efter larm om att en aggressiv och berusad man oprovocerat misshandlat flera personer med knytnävsslag.

Bland de som utsattes för våld fanns så väl främlingar som personer i mannens eget sällskap, enligt uppgifter.

När den första patrullen anlände med ett tåg fann man en kvinna som låg på perrongen efter att ha blivit slagen i bakhuvudet. Den utpekade våldsverkaren hade då enligt uppgifter rört sig vidare på perrongen och gjort utfall mot fler personer.

De två ordningsvakterna – en man i 30-årsåldern och en kvinna i 25-årsåldern – konfronterade mannen och slog honom med flera batongslag. Efter en stunds brottning lyckades de få kontroll på honom.

Video polisens viktigaste pusselbit

Några minuter senare konstaterades att den nedbrottade mannen – 47-årige Juha Hynninen – inte längre andades. Hans liv gick inte att rädda.

De två ordningsvakterna anhölls misstänkta för grovt vållande till annans död. På tisdagen försattes de på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår och utredningen fortsätter, meddelar åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt uppgifter är en videosekvens från händelsen nu polisens viktigaste pusselbit i utredningen. Händelsen filmades av ett vittne som befann sig på plattformen, bara någon meter från ordningsvakterna och Juha Hynninen.

Klippet är drygt två och en halv minuter långt och efter samtal med flera personer som sett filmen kan Expressen nu redogöra för vad som utspelade sig under händelsen – sekund för sekund.

Ett klipp från ingripandet på Rådmansgatan är polisens viktigaste pusselbit.

Filmsekvensen inleds när de två vakterna har brottat ner Juha Hynninen och håller honom i ett grepp mot marken. Hur länge greppet då har hållits är okänt för Expressen.

9 sekunder: Juha ligger på marken med de två ordningsvakterna över sig. Han rör på benen. Den kvinnliga ordningsvakten sitter grensle över Juhas rygg och den manlige sitter vid sidan om med ett grepp runt Juha.

24 sekunder: Den manlige ordningsvakten håller ett grepp runt Juhas hals med två armar. Den kvinnliga ordningsvakten sitter grensle över Juha och trycker ner hans huvud med sin armbåge. Vid detta tillfälle är Juha till synes helt orörlig.

34 sekunder: Den manlige ordningsvakten håller kvar sitt grepp runt halsen. Den kvinnliga ordningsvakten lägger sin kroppsvikt för att trycka ner Juhas huvud med sin handflata. Juha är till synes fortsatt helt orörlig.

47 sekunder: Den manlige ordningsvakten håller kvar sitt grepp runt halsen. Man kan ana en färgskiftning i Juhas hy. Juha ligger helt orörlig.

57 sekunder: Den manlige ordningsvakten håller kvar sitt grepp runt halsen. Den kvinnliga ordningsvakten sitter bredvid och försöker få kontakt med en annan patrull. Juhas hy har fortsatt skifta färg. Juha är alltjämt helt orörlig.

1 minut, 4 sekunder: Den manliga ordningsvakten håller kvar sitt grepp. Den kvinnliga ordningsvakten sätter sig grensle över Juha igen. Den manlige ordningsvakten klappar Juha på huvudet utan att få respons och säger ”andas han?” Han ber den kvinnliga kollegan: ”Kan du kolla om han andas?” Juha är fortsatt helt orörlig.

1 minut, 14 sekunder: Den kvinnliga kollegan kollar andningen och säger ”ehh nej. Vänta, vänta, gör inget.”

1 minut, 17 sekunder: Den manlige ordningsvakten släpper sitt grepp. Juhas huvud sjunker livlöst en decimeter mot marken. Det syns tydligt hur Juha blöder från ansiktet. Ordningsvakterna sätter handfängsel på Juha.

1 minut, 55 sekunder: Ordningsvakterna har lagt Juha i stabilt sidoläge. Den manlige ordningsvakten frågar om Juha andas. Den kvinnliga ordningsvakten svarar att han andas. Juha är helt orörlig. Inga livräddande åtgärder pågår.

2 minuter, 8 sekunder: Juha ligger inte längre i stabilt sidoläge, utan på mage. Inga livräddande åtgärder pågår.

2 minuter, 22 sekunder: Fler ordningsvakter anländer till platsen. Den kvinnliga ordningsvakten berättar för sina nytillkomna kolleger att hon har blivit slagen i ansiktet och att mannen gjort sig skyldig till våld mot tjänsteman. Filmen tar slut.

”Min klient förnekar brott”

Enligt uppgifter till Expressen var det en av de nytillkomna ordningsvakterna som märkte att Juha inte längre andades, varpå man inledde hjärt- och lungräddning. Hans liv gick inte att rädda.

På måndagen och tisdagen förhördes de två misstänkta ordningsvakterna av polis. Vid lunchtid meddelades att de hade försatts på fri fot.

Advokat Henrik Hoffman företräder en av de misstänkta ordningsvakterna.

– Min klient förnekar brott. Det är alldeles för tidigt i utredningen för att uttala sig om något annat överhuvudtaget, säger advokaten.

Expressen har även sökt den andra försvarsadvokaten i målet.

Juhas mamma: ”Väktarna ska titta mig i ögonen”

Ordningsvakterna är misstänkta på den högre misstankegraden för vållande till annans död

Filmen visar vakternas våld – minuter före Juhas död

Brottar ner honom på marken och ska ha tagit nacklås.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.