Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Garcia Blom, 22, döms för mordet på Nadja Blom

Nadja Blom blev 38 år gammal.
Foto: Privat / Privat

Nadja Blom, 38, mördades utanför sin bostad på Långströmsgatan i Göteborg. 

På fredagen dömdes hennes son Garcia Blom, 22, till livstids fängelse för mord och mordförsök. 

Hans lillebror frias. 

– Enligt tingsrättens uppfattning har åklagaren inte bevisat något gemensamt motiv, att bröderna planerade påkörningen tillsammans eller att den yngre brodern var medveten om vad som skulle hända när han satt i bilen, säger rättens ordförande Göran Lundahl i ett uttalande. 

Det var den 30 juli som fembarnsmamman Nadja Blom, 38, mördades när hon blev påkörd på gatan i Göteborg. Hon var nyskild och hade träffat pojkvännen ”Lolo” Kwiek, som hon höll i handen när bilen träffade dem på gångvägen utanför entrén. 

Han skadades svårt, men överlevde. 

Hennes två söner, 17 och 22 år gamla, har stått åtalade för mordet och motivet tros vara familjens missnöje med att Nadja Blom gått vidare från sin förra relation. 

I polisens bevisning finns bland annat filmer från de två brödernas mobiltelefoner. I en av dem, filmad kort före mordet, konfronterar de och hotar sin mamma.
Foto: Polisen / Polisen

Äldre brodern döms till livstid

I bevisningen har polisen haft en mängd material, bland annat hot som uttryckts på sociala medier, samt filmer som de två bröderna själva spelat in. Dels före mordet – då de konfronterade sin mamma – och efter mordet, då de tog på sig dådet medan de fortfarande satt i bilen. 

På fredagen föll domen mot bröderna. 

Göteborgs tingsrätt, som anser att påkörningen skett avsiktligt, dömer den äldre brodern för mord och försök till mord. 

Den yngre brodern frias från mord och mordförsök. Han döms till ungdomsvård för två fall av olaga hot mot ”Lolo” Kwiek och för brott mot knivförbudslagen.

Brödernas farfar, som också stått åtalad, döms för tre fall av olaga hot. Det är saker som skrivits och sagts på sociala, i upptrappningen före mordet. Även sönernas farmor har stått åtalad, men frias. 

Åklagare Hediye Kurt.
Foto: Christer El-Mochantaf

Omfattande utredning

Utredningen som lett fram till domen har varit mycket omfattande och snårig. Den romska gruppen som Lolo Kwiek och Nadja Blom tillhörde hade innan mordet kommunicerat genom livesändningar på Facebook. Många i deras bekantskapskrets har följt sändningarna och haft saker att säga – både om Nadja Bloms liv med Lolo Kwiek, men också reaktionerna på dessa. 

Det är i dessa livesändningar som en hel del av hotelserna har kommit från Nadjas ex-svärfar. De som han på fredagen dömdes för. 

Polisen har också haft hjälp av flera tolkar och experter för att utröna exakt vad som sägs i klippen, som oftast hållits på romani. Flera tolkar har under utredningens gång vägrat att utföra översättningarna med uttryckt rädsla för repressalier. En översättare blev under sitt uppdrag inlagd på sjukhus på obestämd tid och uppdraget fick därmed avbrytas, skriver utredaren Lovisa Lindvall. 

Garcia Blom, 22, döms för mordet på sin mor.

Inget hedersmotiv

Även Nadja Blom har sänt på Facebook. Efter veckor av hot och hat som riktats mot henne, tog hon mod till sig, några veckor före sin död. I ett av klippen som hon sänt, tittar hon rakt in i mobilkameran när hon förklarar varför hon valt att lämna den man hon varit gift med, sedan 15 års ålder. 

– Jag har lämnat min man, men inte mina barn. Jag ber att ni inte ska blanda in barnen i detta, vädjar hon till den ilskna skaran som i realtid kommenterar sändningen. 

Hon anklagas öppet för att ha gått vidare för snabbt, för att ha träffat en ny man. Det är Lolo Kwiek som tidigare berättat för Expressen om tiden före mordet. Om hur de försökte hålla sig gömda och hur i synnerhet den äldre brodern riktat sin ilska mot det nya paret. 

Tingsrätten menar i sin dom att åklagaren har visat att det i den romska kultur som är aktuell i målet finns mönster och värderingar som också förekommer i så kallade hederskulturer. De menar dock att mord inte är ett sätt att bevara eller återupprätta heder. 

Det samlade straffvärdet är trots detta så högt att påföljden bestäms till livstids fängelse.


Brödernas film inifrån bilen – efter mordet: 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.