Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Huvudspåret efter bomben på Östermalm: Byggtvist

Träflisor flyger i luften – familjen Sjöströms balkongdörr slogs upp av smällen.
En gigantisk sprängladdning exploderade vid adressen på Östermalm.
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

En januarinatt för tre år sedan väcktes fashionabla Östermalm i Stockholm av en enorm explosion.

Länge har motivet till bombdådet varit ett mysterium men nu avslöjas det okända huvudspåret:

En byggtvist som spårade ur och måltavla ska varit en företagare på den utsatta adressen.

Strax efter midnatt en måndag i januari 2020 exploderade en gigantisk sprängladdning vid porten till ett flerfamiljshus på Östermalm i Stockholm.

77 personer fick mitt i natten lämna sina hem, lägenhetsdörrar tre våningar upp i huset trycktes in och bilar på gatan flyttades i sidled.

Efter bombdådet på Östermalm hamnade mc-gänget Bandidos i centrum.

En man greps i Bandidos klubblokal i Haninge efter att undersökningar av en bil som han körde efter dådet visat spår av samma sprängämne som användes på Östermalm.

Bombhundar markerade för spår hos Bandidos

Bilder från SVT:s övervakningskameror i det drabbade kvarteret visade också att en bil av samma modell som han körde syntes vid platsen strax före explosionen.

Även i klubblokalen markerade bombhundar för spår av sprängämnen i det rum där han greps och spår av sprängämnet nitroglycerin hittades också på tröjan som han hade på sig när han greps.

Bandidosmannen satt länge häktad men först efter några veckor utkristalliserades ett huvudspår.

Bombdådet på Östermalm
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

Expressen har tagit del av tidigare hemliga utredningshandlingar som avslöjar polisutredningens huvudspår om Östermalmsbomben:

I mannens mobil hittades en bild på anteckningar som misstänks handla om en flera år gammal byggtvist. Bilden hade raderats dagarna före bombdådet men den kunde återskapas under polisens genomgång av mannens mobil.

Anteckningarna avslöjade att det handlade om ett omfattande arbete.

Företagare utpekad som måltavla

En person som bor på den drabbade adressen på Östermalm ska varit inblandad i tvisten, enligt anteckningen. Det handlar om en företagare som ska ha varit måltavla för bomben som placerades i porten.

Polisutredningen kunde inte hitta någon direkt koppling mellan bygget och Bandidosmannen. Sedan tidigare är det dock känt att mc-gäng tagit på sig indrivningsuppdrag och utredningen avslöjade att företagaren före bombdådet varit utsatt för andra händelser som kopplades till Bandidosmannen.

Några dagar tidigare hade en bil med koppling till företagaren nattetid utsatts för ett brandattentat vid Gärdet i utkanten av Östermalm. Efter det googlade Bandidosmannen efter information om ”bil i brand gärdet” trots att branden aldrig uppmärksammades i några medier.

Bandidosmannen fotograferad vid bombadressen

I företagarens mobil hittades också en bild på Bandidosmannen när han besökte den senare bombdrabbade adressen dagarna före dådet.

Polisutredningen avslöjade också att både företagaren och Bandidosmannen dagarna före och efter bombdådet hade kontakt med en tredje man men hans roll i handlingen är oklar.

Längre än så kom inte polis och åklagare i utredningen om bombdådet och efter att Bandidosmannen suttit häktad i närmare fyra månader släpptes han fri.

Bandidosmannen
Foto: Polisens förundersökning

Under hela utredningen svarade han ”inga kommentarer” på frågor om spåren som hittats i hans bil och på hans tröja, om företagaren och kontakterna med den tredje mannen och på frågor om fotografiet som togs på honom på adressen före dådet.

– Jag bedömer att gärningen var riktad mot vissa personer boende i fastigheten men har inte fått det bekräftat i utredningen, konstaterade senioråklagare Frida Rylander i samband med att mannen släpptes.

– Anledningen till att personen försätts på fri fot är att utredningen nått den punkt där vi inte kommer längre. Vid en samlad bedömning av utredningsmaterialet bedömer jag att bevisläget är sådant att åtal inte kommer att kunna väckas mot honom, uppgav hon vidare.

Fick skadestånd efter tiden i häkte

Bandidosmannen har senare fått 135 000 kronor i skadestånd av staten för den tid han satt häktad.

I slutet av förra året greps han på nytt i en utredning om ett planerat mord. Han har ställts inför rätta för förberedelse till mord efter att ett Farstagäng som kallas ”Lost Boys” misstänks ha fått i uppdrag att mörda en man som ska lagt ut ett mordkontrakt på honom. 

På måndag meddelas domen efter den rättegången. Bandidosmannen är kvar i häkte och åklagaren har krävt att han ska dömas till tolv års fängelse för mordförberedelserna. Han nekar till brott.

Se förödelsen efter explosionen på Östermalm inifrån huset

Bilderna inifrån sprängda trapphuset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.