Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hotbilden mot 22-åringen innan han sköts till döds

Ung man död efter skottlossning i Fittja i fredags.
Bild från polisinsatsen i fredags.
Foto: Janne Åkesson / Swepix
22-åringen hade hamnat i konflikt med ett kriminellt nätverk i Fittja – och levde med hotbild, enligt uppgifter.
Foto: Janne Åkesson / Swepix
Polisen på plats.
Foto: Janne Åkesson / Swepix

22-åringen hade hamnat i konflikt med ett kriminellt nätverk i Fittja – och levde med hotbild, enligt uppgifter.

I fredags sköts han till döds med flera skott.

– Vi har samverkat med socialtjänst och skola och verkligen försökt göra allt för att erbjuda honom bättre val, säger kommunpolis Martin Lazar.

Det var vid 23-tiden i fredags som polisen kallades till Botkyrka-förorten Fittja efter larm om skottlossning. På platsen fann de en man som senare förklarades avliden. 

Enligt uppgifter till Expressen är mordoffret en 22-åring med kopplingar till ett kriminellt nätverk i förorten.

– Det är en tragisk händelse. Det är en person som vi har haft haft koll på i många år i Botkyrka. Vi har samverkat med socialtjänst och skola och verkligen försökt göra allt för att erbjuda honom bättre val. Men det krävs att personen själv fattar beslut om att förändra sitt liv – och tyvärr lyckas vi inte varje gång, säger Martin Lazar, kommunpolis i Botkyrka.

Konflikt i gänget

Den mördade 22-åringen levde med en hotbild, enligt uppgifter. Han ska ha varit del av en utbrytarfalang som hamnat i konflikt med ledarna av det kriminella nätverk som länge styrt narkotikahandeln i Fittja.

Om konflikten har någon koppling till fredagens mord är oklart. Polisen bedriver en intensiv mordutredning men ingen har gripits misstänkt för inblandning i dådet.

Kommunpolis Martin Lazar delar bilden att det finns konflikter i nätverken.

– Det framgångsrika polisarbetet har lett till att det börjar bli trångt. Det är svårare att vara kriminell, säger han.

”Sitter på avstånd och bevakar”

Fittja har länge haft problem med att det sker öppen knarkhandel i centrum. Att övervakningskameror har satts upp har förbättrat situationen – men att gripa knarklangare i centrum är ingen lösning på problemet.

– Killarna på torget har som enda uppgift att bedriva försäljning. Över dem finns strategiska personer. Dem ser man nästan aldrig i dag. De har byggt upp organisationen och sitter sedan på avstånd och bevakar, säger Martin Lazar.

Utredningar visar att den mördade 22-åringen tidigare varit en av killarna som sålt narkotika på torget. Han blev dömd eller fick åtalsunderlåtelse för narkotikabrott och ringa narkotikabrott vid tio tillfällen. Utöver det dömdes han för bland annat brott mot knivlagen, våldsamt motstånd och häleri.

”Inte hela sanningen om Fittja”

I en frivårdsutredning står:

”NN har verkställt två domar till skyddstillsyn parallellt och misskött båda i sådan omfattning att han bland annat fått förlängd övervakning och den ena skyddstillsynen återredovisad och undanröjd av tingsrätt.”

I samma utredning berättade 22-åringen att han använde droger, att han umgicks i kriminella kretsar och att han ibland bar kniv för att känna sig trygg.

Trots fredagens mord menar Martin Lazar att det skett stora förbättringar i Fittja.

– Många vill förknippa Fittja med problem men det är inte hela sanningen. Tack vare framgångsrikt samarbete med andra aktörer har det skett en positiv förändring som borde få större medial uppmärksamhet. Folk värnar om sin stadsdel och om varandras barn. Vi vet att det kommer att ske brott – i värsta fall mord, men jag vill understryka att vi verkligen har flyttat fram våra positioner, säger han.

Regeringen vill skärpa straffen för brottslighet som är kopplad till kriminella nätverk.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.