Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon var mamma i 4 veckor – mördades med 33 hugg

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Den unga kvinnan hittades död i parets gemensamma bostad i Älta i april i år.
Foto: Janne Åkesson/SWEPIX
Silvia Ingolfsdottir Åkermark, advokat.
Foto: Brottsbyrån
23-åringen säger sig inte ha några minnesbilder från mordet.

Hon fick bara vara mamma i fyra veckor.

Sedan hittades hon mördad med 33 knivhugg i den nya lägenheten.

Åklagaren yrkar på livstid för pojkvännen – och menar att en stor del av motivet var att kvinnan gjorde slut.

– Att lämna en våldsam man är det farligaste en kvinna kan göra, säger Silvia Ingolfsdottir Åkermark, målsägandebiträde åt kvinnans familj.

Det var den 15 april i år som kvinnan i 20-årsåldern hittades mördad i lägenheten i Älta. På sängen i samma rum fanns hennes fyra veckor gamla son, som hon fått tillsammans med den 23-årige pojkvännen.

Utredningen visar hur mannen terroriserade den unga mamman psykiskt, och att hon var orolig för vad som skulle hända om hon lämnade honom.

När hon till slut valde att göra det, menar åklagaren, blev hon mördad med 33 knivhugg samma kväll.

När rättegången avslutades på måndagen, yrkade kammaråklagare Ronak Råbe på livstids fängelse.

– Det kom fram både under förhandlingen och förundersökningen att offret har lidit mycket svårt av att bli attackerad på det här sättet. Hon har haft omfattande skador.

– Det har framkommit flera omständigheter som visar att den misstänkte har agerat mycket hänsynslöst. Händelseförloppet har varit utdraget och offret måste ha blivit överraskad. Det framkom också att offret haft svårt att försvara sig, säger Ronak Råbe. 

Ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning

I samtal med ett vittne har den misstänkte 23-åringen berättat att flickvännen gjorde slut den aktuella kvällen, berättade åklagaren under slutpläderingen.

Det förnekar mannen. Han har under rättegången menat att han haft en lång minnesförlust under mordkvällen. 23-åringen ifrågasätter inte att han orsakat kvinnans död, men förnekar brott. Domstolen har beslutat att han ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

– Om han nu inte visste vad som hände borde han ju ha ett intresse i att få veta i så fall, men det har han inte. Under förhandlingen har han hållit för öronen och tittat ner i bordet under sakframställan och förhör med mina klienter, och det tyder på att han vet vad som hänt. Han vill bara inte höra alla hemska detaljer, säger familjens målsägandebiträde, advokat Silvia Ingolfsdottir Åkermark.

Att han hänvisar till en minnesförlust betyder också att kvinnans familj inte får reda på exakt vad det är som har hänt deras dotter och syster under mordkvällen, säger hon.

– Det är svårt att ta in hur makabert det är, säger Silvia Ingolfsdottir Åkermark om dådet.

Målsägandebiträdet: ”Ingen kan föreställa sig”

I förundersökningen finns exempel på hur mannen skrikit nära kvinnans ansikte, hur hon var rädd för honom och hur sjukhuspersonalen gjorde en orosanmälan om mannens beteende på BB.

Silvia Ingolfsdottir Åkermark har stor erfarenhet av mål där män utsatt sin partner för våld. Och något som sticker ut i det här fallet, menar hon, är att utredningen inte visat att det förekommit något fysiskt våld från mannens sida innan mordet.

– Från det till ett hänsynslöst våld är på något sätt svårt att ta in.

Beskrivningen av att kvinnan velat göra slut kort innan dådet känner hon väl igen från andra fall. Silvia Ingolfsdottir Åkermark säger att hennes klienter har varit oerhört samlade med tanke på vad som kommit fram under rättegången.

– Ingen kan ju föreställa sig hur det här är för dem, att få ta del av hur det här har gått till och hur han har behandlat deras dotter. Man själv blir oerhört berörd, även om man är van att jobba med sådana här saker.

Live-TV: 

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.