Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon våldtogs två gånger och såg sin vän mördas

Han mördade Tommie Lindh och våldtog kvinna
Foto: Privat
Foto: SVT
Foto: SVT

Under natten blev hon våldtagen två gånger och såg sin vän Tommie Lindh huggas till döds.

Redan efter första våldtäkten larmade hon polis – som anlände först efter en och en halv timme.

– Jag vill verkligen veta varför polisen inte kom, säger kvinnan i en intervju med SVT Västernorrland.

Det var efter en utekväll i maj som ett sällskap hamnade på efterfest i 19-årige Tommie Lindhs studentlägenhet i Härnösand.

I slutet var de bara tre personer kvar i bostaden. Tommie Lindh som gått och lagt sig, hans kvinnliga vän och 23-årige Abubaker Mohamad Awad.

Under knivhot våldtog 23-åringen kvinnan i lägenheten.

När han lämnat rummet ringde hon polisen. I ett nio minuter långt samtal berättade hon vad som hänt, var hon befann sig och att mannen troligtvis hade kniv. Tiden gick – utan att någon polispatrull anlände.

Efter ett andra samtal – drygt en och en halv timme efter det första samtalet – kom polis till platsen.

Livstids fängelse

Under tiden som passerat från det första larmsamtalet hade Abubaker Mohamad Awad knivhuggit Tommie Lindh till döds och våldtagit kvinnan en andra gång. Förra veckan dömde Ångermanlands tingsrätt honom till livstids fängelse.

I rättegången dömdes han även att betala kvinnan 200 000 kronor för den kränkning han utsatt kvinnan för. Hon har fått upprättelse juridiskt, men det ger henne inte vännen Tommie Lindh tillbaka. Frågan varför polisen inte kom kvarstår.

– Jag vill veta varför de inte trodde på mig för om dom hade kommit hade allt kunnat vara annorlunda. Då hade den andra våldtäkten inte inträffat och Tommie hade fortfarande varit i livet. Då skulle han vara hemma nu, spela spel och dricka mjölk och äta bullar som han brukade göra, säger kvinnan i en intervju med SVT Västernorrland.

I en notering från larmsamtalet står att operatören inte bedömde kvinnans första larm som ”troligt”.

Händelsen har anmälts till polisens avdelning för särskilda utredningar, som nu ska granska polisens insats i samband med mordnatten.


Kim Malmgren om dömde mördaren: Han ljög

Det var en natt i maj som ett sällskap hade efterfest hemma hos gymnasieeleven Tommie, 19. Men festligheterna förvandlades till mord och våldtäkt. Krimreportern Kim Malmgren om den dömde mördaren

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.