Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon misstänks för blodigt mord: ”Älskade honom...”

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Den mordmisstänkta kvinnan.Foto: POLISEN
Örebro tingsrätt.Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

Dödsskriket ekade i huset – det var slutet på en kärleksrelation.

Kvinnan som misstänks ha tagit livet av sin partner skriver nu i ett brev:

”Jag älskade honom och han mig.”

Höstnatten den 29 november i fjol väcktes grannarna i Örebro av ett skrik. I det blodiga trapphuset hittades en svårt skadad man. Hans liv gick inte att rädda – och mordmisstankarna riktades snart mot en 51-årig kvinna som greps, anhölls och häktades.

Under utredningens gång har bilden av händelseförloppet klarnat:

Kvinnan och offret hade levt i en kärleksrelation med inslag av våldsanklagelser. Men i ett eget brev, som kvinnan nu skrivit till Örebro tingsrätt, beskriver hon också de fina stunderna.

Trapphuset.Foto: EXPRESSEN TV
Polisinsats i samband med mordlarmet.Foto: EXPRESSEN

”Han och jag hade för det mesta jättefint ihop. Jag älskade honom och han mig. Aldrig har ens tanken på att jag skulle vilja döda honom kommit i mitt huvud hur osams vi än har varit så har jag aldrig tänkte att jag skulle vilja det, ej heller känt så. Det skulle jag inte göra mot någon”, skriver kvinnan.

Dansintresset och humörsvängningarna

Men polis och åklagare är av en annan uppfattning – kvinnan är sedan i november häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

Genom sitt liv har hon flera gånger varit föremål för myndigheters uppmärksamhet. Bland annat har hon vårdats för ett dokumenterat missbruk av alkohol och droger. Hon har också straffats för brott som rån, skadegörelse, snatteri och våld mot tjänsteman.

”Jag älskade honom”, skriver kvinnan i ett brev.Foto: POLISEN
Kvinnan.Foto: POLISEN

I utredningar framgår också att hon tidigare i livet börjat studera på högskolenivå men hoppat av och att motion, dans, musik och matlagning är några av hennes fritidsintressen. Hon uppger sig också lida av dramatiska humörsvängningar.

”Min fråga är om...”

Under sin tid som mordmisstänkt har hon genomgått en mindre sinnesundersökning, en så kallad paragraf 7-utredning. Rättspsykiatern rekommenderar en större utredning längre fram för att avgöra om rättspsyk eller fängelse är mest lämpligt om hon fälls.

Kvinnan nekar till brott och kräver nu att få byta advokat. I brevet där hon skriver om sin kärlek till mordoffret önskar hon också:

”Min fråga är om jag får byta advokat till dom som jag nämnt.”

Vilken advokat som tar sig an fallet är ännu inte klart.

Åtal är ännu inte i väckt i målet.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.