”Han död, han är död”. Den 20-åriga kvinnan ringde 112 tidigt på morgonen lördagen den 4 juli. Hon sa att ”killen” hade varit våldsam och att hon då hade huggit honom.
– Jag älskar honom, sa kvinnan i 112-samtalet.
Då polis och ambulans kom till lägenheten i Solna låg den några år äldre mannen livlös på golvet. Hans liv gick inte att rädda.
Kvinnan: Jag gav honom två örfilar
Kvinnan greps och polisen säkrade en blodig ostkniv, som hade kastats ut genom fönstret.
– Det handlar om ett knivhugg i hjärtat. Det har berättats om ett eskalerande förlopp, och finns uppgifter om att det här har föregåtts av bråk. Jag har bland annat kallat grannar som vittnen, säger åklagare Josefina Yalo.
– Jag har åtalat kvinnan för mord – att hon dödat honom uppsåtligen. Hon själv menar att hon har agerat i självförsvar och därigenom orsakat hans död.
”Relationen var stormig”
Kvinnan och mannen hade varit ett par under något år och relationen hade delvis varit destruktiv, enligt vittnesuppgifter:
– Relationen var stormig redan från början, som jag förstått det, säger Josefina Yalo.
I förhör med kvinnan samma dag som hon greps sa hon till polisen att det förekommit våld från båda parter i relationen.
– Jag gav honom två örfilar en gång. Vi har haft fyra stora fysiska bråk. Det började för några månader sedan.
Angående den aktuella morgonen säger kvinnan att ett bråk slutade med att hon fick tag i en ostkniv i köket.
– Det gick en sekund och så har jag huggit honom. Men det kändes som om jag inte hade gjort det skulle jag ha jag skulle ha dött själv.
Kvinnan jobbade och studerade
Kvinnan är tidigare ostraffad och lever under ordnade förhållanden. Hon studerar inom IT och jobbar inom vård och omsorg.
– Min klient förnekar att hon skulle ha gjort sig skyldig till det som åklagaren påstår, säger advokat Roland Malm och syftar på mordrubriceringen som kräver uppsåtligt dödande.
Rättegången inleds nästa vecka.

Josefina Yalo har ännu inte bestämt sig för vilket straff hon kommer yrka på.
– Hon är 20 år och faller därför utanför livstidsskalan. Och så har vi nödvärnsinvändningen som eventuellt kan ha betydelse för rubricering och straffvärde.
Bland bevisningen finns en Snapchatfilm som säkrats i kvinnans mobiltelefon, och som enligt åklagaren ska bevisa att kvinnan haft en ”mental förberedelse” att begå brottet.