Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon bytte kön i fängelset – larmar: Blir trakasserad

Kim Marie berättar om könskorrigeringen.
Kim Marie Johansson berättade om sin könskorrigering i en TV3-dokumentär förra hösten.Foto: TV3
Kim Marie Johansson har berättat att hon känt sig annorlunda ända sen hon var liten.
Vatchareeya Bangsuan blev 20 år gammal. Hon mördades av Kristoffer Johansson, numera Kim Marie Johansson, i maj 2013.
Kristoffer Johansson i samband med att rättegången inleddes i oktober 2013.Foto: CHRISTER NYSTRÖM

Kristoffer Johansson dödade och styckade sin exflickvän.

I fängelset har hon bytt namn till Kim Marie och genomgår en könskorrigering. Nu vill hon flytta till kvinnofängelset Hinseberg för att hon är ”trött på att bli sexuellt trakasserad”.

Det tog mig flera år innan jag insåg varför jag var som jag var”, har hon skrivit i ett brev till Expressen.

I maj 2013 försvann Vatchareeya Bangsuan, 20, från Boden spårlöst mitt under en joggingtur. Ett stort sökpådrag drogs i gång – och efter två veckor hittade Missing people och militären kroppsdelar utspridda i skogen.

Vatchareeya Bangsuan hade knivhuggits till döds och sen styckats.

Polisen riktade sin uppmärksamhet mot den 22-årige expojkvännen Kristoffer Johansson, efter att blodspår kopplat honom till brottet. I tingsrätten dömdes han till 14 år i fängelse för mord. Hovrätten sänkte straffet till tio års fängelse för dråp.

LÄS MER: Sänkt straff för Vatchareeyas död 

Kim Marie Johansson om könsbytet

I dag har Kristoffer Johansson bytt namn till Kim Marie Johansson. Hon genomgår en könskorrigering i fängelset.

– Jag har känt så här sen jag var typ fem år, sa hon i TV3-dokumentären ”I huvudet på en mördare – Kim Marie Johansson” för snart ett år sen.

Hon har även skickat ett brev till Expressen. Där skriver hon bland annat:

”När jag gick på dagis blev jag alltid tvingad av dagisfröknarna att stå med pojkarna när vi skulle gå ut på utflykter till skogen, vilket jag tyckte var konstigt eftersom jag själv kände att jag borde stått med flickorna.

Det tog mig flera år innan jag insåg varför jag var som jag var, och kände som jag kände”.

Vill flytta till kvinnofängelset Hinseberg

Med anledning av könskorrigeringen har Kim Marie Johansson velat flytta från anstalten i Västervik, där hon sitter nu, till ett kvinnofängelse.

I augusti ansökte hon om att få avtjäna den återstående delen av sitt straff på Hinseberg, eftersom hon ”är trött på att bli sexuellt trakasserad av manliga intagna”.

Det framgår av handlingar från Kriminalvården.

Men myndigheten avslår Kim Marie Johanssons ansökan.

”Utifrån en samlad bedömning av vad som framkommit i ärendet bedöms det inte ha framkommit tillräckliga skäl för omplacering till annan anstalt. 

Anstalten Västervik Norra bedöms vara mest lämplig placering där ordningen och säkerheten kan upprätthållas och där Kim Johanssons behov av lämpligt verkställighetsinnehåll kan tillhandahållas”, skriver Kriminalvården.

Kan bli fri nästa år

Kim Marie Johansson har även försökt bli beviljad en placering på ett fängelse med lägre säkerhetsklass och permissioner på egen hand.

Hon anser att hon ”har gjort det hen kan för att minska risken för återfall i brott i anstalt”. Det anser dock inte Kriminalvården, som menar att risken för att hon ska använda sig av hot eller våld bedöms som hög, och risken för återfall i brottslighet som ”moderat förhöjd”.

Kim Marie Johansson har i dag suttit frihetsberövad i drygt sex år, och kan bli villkorligt frigiven i januari 2020.

Här är några nyheter att hålla koll på.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.