Hon anmälde Nytorgsmannen – innan serien av våldtäkter

Mannen och Nytorget i Stockholm.

Nytorgsmannen kunde stoppats redan 2018 när en kvinna anmälde honom för en strypvåldtäkt.

Men han greps inte och kvinnan vågade inte medverka i polisutredningen.

Först efter att han gripits av en slump två år senare gick hon till polisen igen.

Nu är hon en av 24 kvinnor som i polisutredningen berättar om hans övergrepp som i flera fall filmades.

Nytorgsmannen har nu åtalats för sexbrott mot 24 kvinnor. I flera fall handlar det om tjejer som han träffat på krogar på Södermalm i Stockholm. I några fall har han följt med kvinnorna hem, andra fall har de följt med till hans lägenhet vid Nytorget.

– Jag kunde ju aldrig sätta mig in i offrets roll och veta hur de egentligen känner, säger Nytorgsmannen nu själv i ett polisförhör.

Han avslöjades av en slump i november 2020 efter att polisen gripit honom för narkotikabrott.

I hans mobil fanns flera filmer från sexuella övergrepp och polisen drog snabbt slutsatsen att han utnyttjat kvinnor som varit helt utslagna.

Filmade övergrepp

I polisutredningen berättar en kvinna att hon varit ut med sina tjejkompisar och avslutat kvällen på Södermalm.

Hon vaknade med en konstig känsla av att någon varit hemma hos henne men viftade bort den och gick till jobbet.

Först efter att polisen kallat henne till förhör och visat henne bilder från en övergreppsfilm där hennes tatuering, katt och bostad syntes förstod hon att hon hade haft besök av Nytorgsmannen den kvällen.

– Jag fick liksom upp tankarna då att jag skulle filma i smyg helt enkelt eller filma henne eftersom hon sov. Syftet antar jag var för att tillfredsställa mina egoistiska behov utan att någon skulle ta skada av det, berättar Nytorgsmannen själv i polisutredningen om natten i Farsta.

Han har nu åtalats för våldtäkt av henne.

Polisutredningen avslöjar också att Nytorgsmannen kunde avslöjats långt tidigare. Han har nu åtalats för grov våldtäkt av en kvinna som anmälde honom redan 2018 men den utredningen lades ned.

Sovrummet där flera av de misstänkta övergreppen har filmats.
Foto: Polisen

Kvinnan träffade Nytorgsmannen på Tinder och även om hon direkt tyckte att han var konstig fortsatte kontakten. Han är charmig till en början men också ett kontrollerande beteende.

– Vi fortsätter att prata, han säger att jag beter mig som en fitta. Han börjar bli charmig igen, sedan började vi ses, berättar kvinnan i ett första polisförhör.

Tuppade av under misstänkt strypvåldtäkt

En natt i november 2018 är hon hemma hos honom.

– Vi hade sex och då kommer han på en ”rolig” idé att jag kan strypa dig och jag säger nej. Jag tuppar av och sedan vaknar av panik och sedan stryper han mig igen. Sedan så lämnar jag lägenheten.

I början av 2019 ångrar hon sig och vill inte längre medverka i polisutredningen. Hon är rädd för mannen och han är inte gripen. Utredningen läggs därför ned men när Nytorgsmannen grips i november 2020 blir hon kontaktad av polisen på nytt. Efter en betänketid vågade hon medverka i utredningen. 

– Min klient blev väldigt chockad när hon förstod omfattningen av hans brottslighet. Men hon kände sig trygg med att han satt häktad med fulla restriktioner så att han inte kunde skada henne eller hennes familj, säger hennes målsägandebiträde, advokat Paola Huldtgren.

Nu är hon en av 24 kvinnor som ska vittna mot Nytorgsmannen i den kommande rättegången.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.