Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Headshotligans mål: Väskor och klockor för tio miljoner

Se filmen från gripandet på Karlavägen i november förra året. Klippet är från samma dag som händelsen inträffade.
Ligan greps på Karlavägen i Stockholm.
Foto: Läsarbild
Gripandet på Karlavägen
Foto: Läsarbild

Sex män med koppling till Headshotligan, en utpekad organisatör och den misstänkta insidern i den misslyckade rånkuppen mot en miljardärsfamilj på Östermalm åtalades på måndagen.

Rånarnas mål: Lyxväskor och klockor för över tio miljoner som fanns i familjens lyxvåning som de skulle komma över efter att familjen bundits och hotats.

Det handlar bland annat om väskor från Hermès som visats upp i sociala medier av kvinnan i familjen.

En fredagsmorgon i november stannade en bil med tre DHL-klädda män och den utpekade ledaren för Headshotligan på en av Stockholms mest fashionabla adresser.

Polisen bevakade ligan sedan en tid tillbaka på grund av misstankar om att de planerade ett grovt rån mot en känd företagarfamilj. Mannen i familjen har byggt upp en miljardförmögenhet som hyllad entreprenör och hans fru har inte gjort någon hemlighet av lyxlivet i sociala medier.

Hon har bland annat visat upp väskor som varit värda över en miljon kronor.

När bilen stannat förstår ligan att polisen är på plats och när insatsstyrkan stormar fram i sina bilar börjar en biljakt som slutar på Östermalm.

På måndagen åtalades ligan av senioråklagare Alexandra Bittner – och nu står det klart det fanns klockor och handväskor för över tio miljoner kronor i lägenheten när Headshotligan kom till Östermalm. Polisen har gjort en ”godsvärdesuppskattning” av det som fanns i lägenheten och kommit fram till det värdet.

Det handlar bland annat om exklusiva Hermèsväskor och en särskild värdering har gjorts av väskorna med hjälp av försäljare för att bevisa att det handlar om ett grovt brott där planen var att komma över ett stort byte.

Frun ska vittna i rättegången

Enligt åtalet har ligan försökt ”stjäla väskor, klockor och annat gods till ett värde om ett flertal miljoner kronor genom att ta sig in i deras bostad, binda dem och hota dem. Hotet framstod som akut för målsägandena”.

Företagarens fru kommer också att förhöras under rättegången. Enligt åklagaren ska hon berätta om familjens ”situation och vilken egendom som funnits i lägenheten, till styrkande av målsägandenas skyddslösa och utsatta ställning och värdet på det gods som skulle tillgripas”.

Gripandet på Karlavägen.
Foto: Läsarbild

Enligt åklagaren handlar det om ett grovt rånförsök eftersom målsäganden hade svårt att försvara sig och det faktum att det fanns stora värden i lägenheten.

”Om brottet hade fullbordats borde det ha bedömts som grovt eftersom tillgreppet avsåg ett mycket stort värde och eftersom de tilltalade på ett hänsynslöst sätt utnyttjade målsägandenas skyddslösa och utsatta ställning”, skriver åklagare Bittner i stämningsansökan.

Familjens hemhjälp misstänks ha hjälpt ligan

Ligan kunde gripas efter en flera månader lång spaningsoperation.

När ledaren släpptes från ett fängelsestraff sattes han under bevakning och strax före gripandet i november kunde polisen se att han samlade sin liga.

Möten övervakades och avlyssnades i hemlighet och flera av spanarna ska nu vittna i rättegången. Även poliser som fanns utanför familjen våning på Östermalm ska vittna om att ligan ska ”påbörjat utförandet av brottet och att utförandet bara avbrutits på grund av tillfälliga omständigheter”, enligt åtalet.

Förutom männen från Headshotligan, några av dem var klädda i kläder från fraktbolaget DHL när de lurades i polisfällan, åtalas också en utpekad beställare av rånet. Det handlar om en tidigare ostraffad byggföretagare från södra Stockholm.

Även en kvinnlig insider som suttit häktad efter gripandet kommer också att ställas inför rätta. Hon hade jobbat som hemhjälp hos familjen och misstänks under oktober och november ha hjälpt byggföretagaren och Headshotligan att planera det grova rånet.

Under månaderna före rånet ska polisen också stoppat flera andra grova brott under spaningsoperationen. Det handlar om planer på ett annat grovt rån, mordförberedelser och bombdåd men de misstankarna har inte resulterat i prövning i domstol.

Samtliga åtta misstänkta för det grova rånförsöket nekar till brott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.