Det så kallade "vittne D" befann sig i området kring Sveavägen kvällen den 28 februari 1986 – men gav sig till känna först 1997. Elva år efter Palmemordet. Foto: Polisen/TV3Det så kallade "vittne D" befann sig i området kring Sveavägen kvällen den 28 februari 1986 – men gav sig till känna först 1997. Elva år efter Palmemordet. Foto: Polisen/TV3
Det så kallade "vittne D" befann sig i området kring Sveavägen kvällen den 28 februari 1986 – men gav sig till känna först 1997. Elva år efter Palmemordet. Foto: Polisen/TV3
Christer Pettersson sägs ha letat efter knarklangaren Sigge Cedergren i närheten av hans bostad på Tegnérgatan den aktuella kvällen. Foto: Polisen/TV3Christer Pettersson sägs ha letat efter knarklangaren Sigge Cedergren i närheten av hans bostad på Tegnérgatan den aktuella kvällen. Foto: Polisen/TV3
Christer Pettersson sägs ha letat efter knarklangaren Sigge Cedergren i närheten av hans bostad på Tegnérgatan den aktuella kvällen. Foto: Polisen/TV3

Här vallas kvinnan som kunde ha avgjort Palmeutredningen

Publicerad

Först 1997 trädde nyckelvittnet ”vittne D” fram för Palmeutredarna.

Hon hävdade då att hon sett Christer Pettersson under mordnatten – och hade kunnat bli avgörande i Högsta domstolen.

I kväll visas unika bilder i TV3, när vittnet vallas.

I dokumentärserien ”Palme, Träsket och mordrättegångarna” sätter filmaren Mikael Hylin nytt ljus på Palmeutredningen. Han har jobbat med serien i 15 år och vill ge tittarna en helhetsbild av händelseförloppet under mordnatten, den omfattande polisutredningen och rättsprocessen mot Christer Pettersson – som dömdes i tingsrätten men friades i hovrätten.

I kvällens avsnitt, nummer tre i ordningen, visas unika bilder från vallningen av en kvinna som kallas ”vittne D”.

 

LÄS MER: Fylking: Därför ville inte Pettersson erkänna i tv 

 

Träffade Christer Pettersson på Tegnérgatan

Kvällen den 28 februari 1986 – den kväll Olof Palme mördades i korsningen Tunnelgatan/Sveavägen i centrala Stockholm – var kvinnan på väg in till stan i hopp om att träffa knarklangaren Sigge Cedergren i hans lägenhet på Tegnérgatan.

Bara några kvarter från mordplatsen.

Klockan var cirka 21 när vittnet hävdar att hon träffade en man som frågade efter Sigge Cedergren på Tegnérgatan. Han frågade var langaren och spelklubbsägaren befann sig. Kvinnan pekade då mot biografen Grand.

"Vittne D" när hon vallades av polisen – elva år efter mordet. Först 1997 trädde hon fram.

Där var Olof Palme på bio under kvällen.

Mannen som frågade ska ha varit Christer Pettersson. Vittnet var bekant med flera personer i kretsen kring Sigge Cedergren och kände Christer Pettersson sedan tidigare, enligt dokumentärserien.

 

LÄS MER: Lisbet Palme pekade ut Pettersson: ”Tillintetgjord” 

 

Palmevittne trädde fram först 1997

Men det var först 1997 som kvinnan gav sig till känna för Palmeutredarna. Hon påstås ha kunnat spela en mycket viktig roll för åklagaren om hon hade trätt fram tidigare – både i tingsrätten och i hovrätten, under processen mot Christer Pettersson.

I stället var det inte förrän inför resningsansökan till Högsta domstolen som polisen fick kännedom om kvinnan.

I oktober 1997 tog utredarna med sig ”vittne D” till området kring Tegnérgatan för en rekonstruktion. Inför kameran visade hon hur hon rörde sig under mordnatten, och var hon ska ha sprungit på Christer Pettersson.

– Sen står det en galning här. Här står han och viftar, säger vittnet i de bilder som i kväll visas i TV3.

”Kommer du från Sigge?” menar kvinnan att Pettersson sa till henne.

– Jag blir lite ställd och svarar ”hur så?” När jag säger att han är på bio springer han, säger vittnet under polisens rekonstruktion.

 

LÄS MER: GW sågar nya dokumentären om Palmemordet 

 

Såg Christer Pettersson utanför Grand

Kvinnan berättar att hon senare såg en man som liknade Christer Pettersson stå utanför Grand. Pettersson själv påstod att han aldrig befann sig norr om Kungsgatan den aktuella kvällen.

”Palme, Träsket och mordrättegångarna” hade premiär i TV3 med ett dubbelavsnitt torsdag förra veckan. I dag, torsdag, sänds del nummer tre klockan 21. Förutom vittne D tas spelklubbsvärdinnorna i området ”Träsket” upp i kvällens avsnitt, och tittarna får även höra Christer Pettersson berätta om sitt första mord.

Alla dokumentärens sju delar finns på Viaplay.

 

RÄTTELSE: I en tidigare version av artikeln förekom både namnet Sigge Cedergren och namnet Sigge Cederlund. Rätt är Sigge Cedergren. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag