Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här vallas kvinnan som kunde ha avgjort Palmeutredningen

Det så kallade "vittne D" befann sig i området kring Sveavägen kvällen den 28 februari 1986 – men gav sig till känna först 1997. Elva år efter Palmemordet. Foto: Polisen/TV3
Christer Pettersson sägs ha letat efter knarklangaren Sigge Cedergren i närheten av hans bostad på Tegnérgatan den aktuella kvällen. Foto: Polisen/TV3

Först 1997 trädde nyckelvittnet ”vittne D” fram för Palmeutredarna.

Hon hävdade då att hon sett Christer Pettersson under mordnatten – och hade kunnat bli avgörande i Högsta domstolen.

I kväll visas unika bilder i TV3, när vittnet vallas.

I dokumentärserien ”Palme, Träsket och mordrättegångarna” sätter filmaren Mikael Hylin nytt ljus på Palmeutredningen. Han har jobbat med serien i 15 år och vill ge tittarna en helhetsbild av händelseförloppet under mordnatten, den omfattande polisutredningen och rättsprocessen mot Christer Pettersson – som dömdes i tingsrätten men friades i hovrätten.

I kvällens avsnitt, nummer tre i ordningen, visas unika bilder från vallningen av en kvinna som kallas ”vittne D”.

 

LÄS MER: Fylking: Därför ville inte Pettersson erkänna i tv 

 

Träffade Christer Pettersson på Tegnérgatan

Kvällen den 28 februari 1986 – den kväll Olof Palme mördades i korsningen Tunnelgatan/Sveavägen i centrala Stockholm – var kvinnan på väg in till stan i hopp om att träffa knarklangaren Sigge Cedergren i hans lägenhet på Tegnérgatan.

Bara några kvarter från mordplatsen.

Klockan var cirka 21 när vittnet hävdar att hon träffade en man som frågade efter Sigge Cedergren på Tegnérgatan. Han frågade var langaren och spelklubbsägaren befann sig. Kvinnan pekade då mot biografen Grand.

"Vittne D" när hon vallades av polisen – elva år efter mordet. Först 1997 trädde hon fram.

Där var Olof Palme på bio under kvällen.

Mannen som frågade ska ha varit Christer Pettersson. Vittnet var bekant med flera personer i kretsen kring Sigge Cedergren och kände Christer Pettersson sedan tidigare, enligt dokumentärserien.

 

LÄS MER: Lisbet Palme pekade ut Pettersson: ”Tillintetgjord” 

 

Palmevittne trädde fram först 1997

Men det var först 1997 som kvinnan gav sig till känna för Palmeutredarna. Hon påstås ha kunnat spela en mycket viktig roll för åklagaren om hon hade trätt fram tidigare – både i tingsrätten och i hovrätten, under processen mot Christer Pettersson.

I stället var det inte förrän inför resningsansökan till Högsta domstolen som polisen fick kännedom om kvinnan.

I oktober 1997 tog utredarna med sig ”vittne D” till området kring Tegnérgatan för en rekonstruktion. Inför kameran visade hon hur hon rörde sig under mordnatten, och var hon ska ha sprungit på Christer Pettersson.

– Sen står det en galning här. Här står han och viftar, säger vittnet i de bilder som i kväll visas i TV3.

”Kommer du från Sigge?” menar kvinnan att Pettersson sa till henne.

– Jag blir lite ställd och svarar ”hur så?” När jag säger att han är på bio springer han, säger vittnet under polisens rekonstruktion.

 

LÄS MER: GW sågar nya dokumentären om Palmemordet 

 

Såg Christer Pettersson utanför Grand

Kvinnan berättar att hon senare såg en man som liknade Christer Pettersson stå utanför Grand. Pettersson själv påstod att han aldrig befann sig norr om Kungsgatan den aktuella kvällen.

”Palme, Träsket och mordrättegångarna” hade premiär i TV3 med ett dubbelavsnitt torsdag förra veckan. I dag, torsdag, sänds del nummer tre klockan 21. Förutom vittne D tas spelklubbsvärdinnorna i området ”Träsket” upp i kvällens avsnitt, och tittarna får även höra Christer Pettersson berätta om sitt första mord.

Alla dokumentärens sju delar finns på Viaplay.

 

RÄTTELSE: I en tidigare version av artikeln förekom både namnet Sigge Cedergren och namnet Sigge Cederlund. Rätt är Sigge Cedergren. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!