Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här skjuts en man ihjäl i Stockholms gängkrig

Gärningsmannen öppnade eld på Birger Jarlsgatan i Stockholm.

Skytten tar sig in på däckfirman på Birger Jarlsgatan och öppnar direkt eld.

En man skjuts ihjäl men den andra mannen klarar sig undan kulorna.

Det är brutala bilder av Stockholms gängkrig som fångas av garagets övervakningskamera.

Klockan har passerat elva den sista fredagen i mars när mannen på däckfirman går fram till garageporten och stänger den snabbt.

Han har länge varit ledande inom Östberganätverket, enligt polisens underrättelseuppgifter, och har tidigare utsatts för ett mordförsök i ett annat garage.

När en av ledarna i Östberganätverket sköts ihjäl i ett garage lyckades Östbergamannen fly undan automateld som spreds över hela lokalen.

FAKTA: Morden, bomben och huvudpersonerna

• Östbergaledaren. Har förlorat två bröder i den tidigare konflikten och har själv avtjänat ett långt fängelsestraff.

• Östbergamannen. Har länge kopplats till nätverket och pekas i polisens underrättelseuppgifter ut som ledande. Överlevde ett nytt mordförsök på däckfirman i garaget på Birger Jarlsgatan i mars.

• Östbergamannens kompanjon. Mördades i garaget på däckfirman.

• Kaféägaren. Tidigare kopplad till Östberganätverket men ska nu hamnat i konflikt med Östbergaledaren.

6/3: Östbergaledaren träffar kaféägaren på däckfirman och misstänks ha hotat honom med ett vapen. Även Östbergamannens kompanjon är med på det hotfulla mötet.

10/3: Café Sirap utsätts för ett bombdåd.

27/3: En skytt kliver in på däckfirman. Östbergamannen lyckas fly undan kulorna men hans kompanjon skjuts till döds.

15/4: Kaféägaren hittas mördad på en kyrkogård i Älta.

När en maskerad man närmar sig porten till däckfirman i slutet av mars agerar Östbergamannen snabbt men skytten tar sig ändå in i garaget genom en dörr.

Misstanken: Hämnd för sprängdåd

Några veckor tidigare har det som anses vara starten för en ny internkonflikt i Östberganätverket utspelat sig i garaget.

Östberganätverkets ledare har då ett möte med ägaren av klassiska Café Sirap i Vasastan och han hotas med vapen. Kaféägaren hade tidigare haft en fot i Östberganätverket men nu ska han ha anklagats för att ha gjort affärer på egen hand.

Skytten tar sig in på däckfirman på Birger Jarlsgatan
Foto: Polisen
Mannen håller i ett vapen när han kommer in.
Foto: Polisen
Mynningsflammor slår ut från vapnet.

Fyra dagar efter mötet i garaget utsätts Café Sirap för ett bombdåd.

Mannen som kliver in i garaget på fredagsförmiddagen i slutet av mars ska vara ute efter hämnd för sprängattentatet, enligt polis och åklagare.

Däckfirmans övervakningskamera är riktad mot porten och fångar skytten när han kommer in i garaget med en silverfärgad pistol.

Först skjuter han mot Östbergamannens kompanjon som hamnar på garagegolvet. Flera skott avlossas mot honom och han dör senare av skadorna.

Kaféägare hittad bakbunden och mördad

Övervakningsbilderna visar också att skytten siktar in mot lokalen dit Östbergamannen tagit sin tillflykt. Mynningsflammor slår ut från vapnet.

Östbergamannen klarar sig dock undan även detta mordförsök. Han flyr ut genom en trappa.

Totalt var skytten inne i garaget i 14 sekunder, enligt övervakningsfilmen.

I rättegången är den utpekade skytten åtalad för mord och mordförsök i garaget på Birger Jarlsgatan. Östbergaledaren som var med på mötet i garaget före bombdådet på Café Sirap är åtalad för grovt olaga hot.

Café Siraps ägare mördades i april. Han hittades bakbunden på en kyrkogård i Älta i närheten av den plats där mordoffret från garaget på Birger Jarlsgatan precis hade begravts.

Det mordet är ouppklarat.

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.