Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här ska mördaren Lena Blomqvist avtjäna straffet

Lena Blomqvist dömdes för att ha dödat sin egen partner.
Lena Blomqvist, 51, dömdes till 14 års fängelse för mordet på sin partner och placeras på Hinseberg.Foto: Polisen
Blomqvist har tidigare dömts för brott som skadegörelse och snatteri. Bilden, från en tidigare utredning, visar hur hon pekar finger åt en butiksanställd.Foto: Polisen

Lena Blomqvist, 51, dömdes i somras till fängelse för mordet på sin partner i Örebro.

Nu beslutar Kriminalvården att hon ska placeras på kvinnofängelset Hinseberg, där några av Sveriges farligaste kvinnor sitter fängslade.

Det var i november förra året som polis hittade en svårt skadad man i ett nedblodat trapphus.

Grannarna i lägenhetshuset i stadsdelen Väster, i Örebro, hade vaknat av skrik. De visade sig sedan komma från den svårt knivskadade mannen, vars liv inte gick att rädda.

Misstankarna riktades snabbt mot hans partner, den 51-åriga Lena Blomqvist. Mannen hade en kort tid innan sin död påbörjat ett ärende om kontaktförbud mot henne, och polisens utredning gör klart att relationen innehöll våldsinslag.

Själv hävdade Lena Blomqvist nödvärn. I en kärleksförklaring nedskriven i ett brev, menade hon att de för det mesta hade det bra tillsammans, och att hon aldrig ens tänkt tanken på att döda honom.

Hög risk för hot och våld

Men rätten delade inte hennes bild. I juni dömdes Lena Blomqvist till 14 års fängelse för mord, misshandel, ofredande, sexuellt ofredande, våld mot tjänsteman och försök till våld mot tjänsteman. 

Enligt handlingar från Kriminalvården bedöms risken för att hon använder sig av hot och våld i fängelset som hög. Så också risken för att hon gör sig skyldig till ”annan allvarlig misskötsamhet eller kriminalitet”.

Hon placeras på kvinnofängelset Hinseberg, som tillsammans med anstalten i Ystad är det enda kvinnofängelset med säkerhetsklass 2.

Fängelsegrannarna: Sveriges farligaste kvinnor

Där hon kommer att göra sällskap med några av Sveriges farligaste kvinnor. Där sitter sedan tidigare bland andra Barbara Jarl, som dömts för giftmordet på sin make i Norrtälje 2017.

Också Sara Fransson, som av svartsjuka högg ihjäl sin expojkvän i Hagfors 2018, avtjänar sitt straff på Hinseberg.

SE MER:

Barbara Jarl dömdes för giftmordet på sin sambo och sitter också placerad på Hinseberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.