Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han våldtog barn hundratals gånger – utvisningen stoppas

Styvpappa avslöjad av hemlig avlyssning.
Våldtäktsmannen.
Foto: POLISEN
Bild ur polisens förundersökning.
Foto: POLISEN

Mannen våldtog sin styvdotter hundratals gånger innan han avslöjades.

Göta hovrätt upphävde utvisningsbeslutet – och nu får Riksåklagaren nobben av Högsta domstolen.

Villalivet med den nya styvpappan blev en mardröm för flickan. I flera år utsattes hon systematiskt för grova våldtäkter. Hon väntade med att berätta för mamma tills hon fyllt 13 år eftersom hon innan dess trott att hon var för liten för att bli trodd.

”(Mamman) frågade vad det handlade om. (Dottern) blev mer och mer ledsen för att sedan börja gråta. Hon fick ställa flera frågor innan (dottern) berättade att (styvpappan) våldtagit henne. (Dottern) sa att hon hade en ljudinspelning på sin telefon som hon skulle få lyssna på. Av inspelningen framgick att (styvpappan) våldtog (dottern).”

LÄS OCKSÅ: Dotterns inspelning avslöjade styvpappa (Premium)

Hovrätten: Inte synnerliga skäl

Styvpappan dömdes av en tingsrätt i Mellansverige till 13 års fängelse och livstids utvisning. Antalet grova våldtäkter mot barn bedömdes som ”minst ett hundratal” och enligt flickan själv rörde det sig om upp till 600 gånger.

Förutom 13 års fängelse straffades styvpappan med livstids utvisning av tingsrätten. Men i juli klev Göta hovrätt in och stoppade utvisningen. Våldtäktsmannens anknytning till Sverige ansågs stark då han levt här flera decennier och han ”synes inte heller ha någon särskilt stark anknytning till sitt tidigare hemland”, stod att läsa.

Straffvärdet för hans våldtäkter ansågs ”mycket högt” men ”inte synnerligen högt” och sammanfattningsvis ansåg Göta hovrätt inte att det fanns synnerliga skäl att utvisa honom.

Högsta domstolen nobbar Riksåklagaren

Riksåklagaren gick till Högsta domstolen för att få saken prövad:

”Högsta domstolen har inte prövat något mål som gäller frågan om synnerliga skäl för utvisning då det å ena sidan rör sig om allvarlig och starkt integritetskränkande brottslighet med ett så högt straffvärde som det är frågan om i detta mål och å andra sidan gäller en person som vistats här så lång tid som i föreliggande mål”, stod i överklagandet.

Men nu meddelar Högsta domstolen att det inte blir något prövningstillstånd. När våldtäktsmannen avtjänat sitt fängelsestraff – som sänktes till tolv år i Göta hovrätt – slipper han alltså utvisning.


Fler krimnyheter: 

Lisah Silfwer sammanfattar den senaste tidens politiska utspel om gängkriminalitet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.