Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han utsattes för sprängdåd – nu häktad för barnmord

Utredningen kring mordet på 15-åringen i Skogås går framåt.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det var i slutet av januari som den 15-årige pojken blev skjuten på en sushirestaurang i Skogås centrum.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

Utredningen efter mordet på 15-årige pojken i Skogås har vuxit med nya häktningar.

En 26-åring som misstänks för medhjälp till barnamordet har själv blivit utsatt i våldsvågen. 

I januari riktades en handgranatattack mot hans hem. 

Mer än en månad har passerat sedan en 15-årig pojke sköts till döds på en sushirestaurang i Skogås söder om Stockholm.

Sedan dess har polisen jagat mördarna – och klart är att utredningen går framåt.

Förra veckan häktades ytterligare två personer misstänkta för inblandning i dådet. Det handlar om en 18-åring och en 26-åring som båda kommer från södra Stockholm – precis som den 15-åring som sitter häktad misstänkt för själva mordet. 

Männen misstänks för medhjälp till mord och är häktade på sannolika skäl. Båda nekar till brott. 

Totalt sitter nu fem personer häktade misstänkta för inblandning i mordet på en 15-åring i Skogås centrum. Bara en av de häktade kommer själv från Skogås.
Foto: OLLE SPORRONG

Koppling till våldsvågen

26-åringen är inte tungt kriminellt belastad sedan tidigare – han har endast dömts för ringa narkotikabrott. Däremot har han en tidigare koppling till våldsvågen. 

I början av januari utsattes hans bostad i Bagarmossen för ett sprängdåd. Gärningsmän kastade då först en tegelsten för att krossa glaset till porten och sedan en handgranat som detonerade.

Sedan i slutet av januari sitter två män häktade misstänkta för att ha utfört attacken. Enligt uppgifter till Expressen har polisen DNA-träffar från männen på handgranaten respektive tegelstenen.

Dådet i januari tros främst ha varit riktat mot 26-åringens lillebror som vid tidpunkten satt – och fortfarande sitter – häktad misstänkt för grovt vapenbrott. Enligt polisen har den yngre brodern gängkopplingar och misstänks ha spelat en roll i kriminella konflikter.

– Vår teori är att det är han som är måltavlan, säger kammaråklagare Daniel Jonsson, förundersökningsledare gällande sprängdådet i Bagarmossen.

Tidigare dömd för våld

Den 18-årige mannen som också häktats för inblandning i mordet på 15-åringen i Skogås är sedan tidigare dömd för ringa narkotikabrott, våld mot tjänsteman och grov misshandel. Förra året dömdes 18-åringen tillsammans med två barndomsvänner för att slagit ner, sparkat och hoppat på en jämnårig man på tunnelbanestationen Hägerstensåsen. 

Den 18-åring som sitter misstänkt för medhjälp till mord dömdes för flera brott förra året.

I polisförhör nekade mannen till brott och hade ett och samma svar på de frågor han då fick från polisen: ”Inga kommentarer.”

Han dömdes till ungdomstjänst och har även dömts till ungdomsvård och att ingå ett ungdomskontrakt med regelbundna möten och drogtester.


Var på rymmen från HVB-hem • 15-årig pojke sköts ihjäl på sushirestaurang

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.