Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han strypmördade exet – för att hon lämnade honom

Rickard Karlsson, 29, hotade dagen innan
Rickard Karlsson döms till 16 års fängelse för mord.Foto: Polisen
Rickard Karlsson nekar till brott – men tingsrätten menar att det är bevisat att han mördade sin exflickvän.
Foto: Polisen

Den 25-åriga kvinnan hade avslutat förhållandet med Rickard Karlsson – och hotat med polisen om han inte lämnade henne i fred.

Han svarade med våld.

Nu döms 29-årige Karlsson till 16 års fängelse för strypmordet.

På eftermiddagen den 24 april fick polisen larm om bråk i en lägenhet i Kalix.

En granne berättade om tumult där en man och en kvinna skrek på varandra och där möbler kastades runt.

När polisen anlände var tumultet över. I stället äntrade polisen en lägenhet där en 25-årig kvinna låg livlös på golvet i badrummet. Senare förklarades hon död – strypt till döds. Innan dess hade hon utsatts för omfattande misshandel.

På plats i bostaden fanns även kvinnans tidigare pojkvän Rickard Karlsson, 29.

Bunden med koppel

I förhör berättade han en historia om hur han varit ute på en långpromenad. När han återvände till lägenheten hittade han kvinnan livlös i vardagsrummet, bakbunden med ett hundkoppel.

Han sa att han säkrat hennes luftvägar, försökt genomföra hjärt- lungräddning och att han sparkat på flera granndörrar i huset i hopp om att få hjälp.

Men inget av det han sa fick något stöd av utredningen i övrigt. I stället ringades Rickard Karlsson tidigt in som misstänkt gärningsman. 

Enligt flera personer i parets närhet hade kvinnan berättat för dem att Karlsson vid flera tillfällen misshandlat henne. I för berättade ett vittne att Karlsson dagen innan mordet sagt att ”slutet för henne är nära”.

Förhållandet mellan Rickard Karlsson och den mördade kvinnan hade avslutats och återupptagits flera gånger. Vid tidpunkten för mordet var de isär och enligt flera personer i kvinnans närhet hade hon denna gång bestämt sig för att avsluta relationen för gott.

I sms hade hon skrivit att hon skulle koppla in polisen om han tog kontakt med henne igen.

16 års fängelse

Nyligen avslutades rättegången mot Rickard Karlsson. I onsdags meddelade Haparanda tingsrätt fällande. Med stöd av vittnesmål och teknisk bevisning slås i den fast att det är ställt utom rimligt tvivel att Karlsson mördade kvinnan.

Straffet: 16 års fängelse för mord.

Att fängelsestraffet blir längre än normalstraffet för mord beror delvis på den dödsångest kvinnan måste ha känt i samband med sin död.

I domen står också:

”I skärpande riktning talar även den omständigheten att brottet har riktat sig mot en närstående och att (kvinnan) har dödats i sitt eget hem. Brottet har föregåtts av våldsamheter som har pågått under lång tid, minst 30 minuter, och (kvinnan) har åsamkats åtskilliga skador i huvudet, ansiktet och på kroppen.”

Karlsson: Jag är oskyldig

Rickard Karlsson förekommer sedan tidigare i missbrukssammanhang. Karlsson har vid flera tillfällen dömts för narkotikabrott.

Försvarsadvokat Frida Larsson säger att Rickard Karlsson är missnöjd med utfallet i tingsrätten.

– Han har hela tiden hävdat att han är oskyldig, vilket han fortfarande gör. Han tycker att tingsrätten har gjort en felaktig bedömning av omständigheterna och att man inte tagit hänsyn till det som talar till hans oskuld, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.