Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han ströp sin granne till döds – efter ett fyllebråk

34-åringen döms för mord.
Det luktade klorin i lägenheten när polisen kom.Foto: Polisen
Gärningsmannen fångades på övervakningskameror.Foto: Polisen
Gärningsmannen fångades av övervakningskameror.Foto: Polisen

En 34-årig man ströp sin granne med en sladd – sen gick han och lade sig.

”Jag tog den runt hans hals. Jag ville lugna ner honom.”

Nu döms mannen för mordet – till fängelse i 10 år.

Den 18 februari i år kom en man in till polisen i Stockholm. Han berättade att något våldsamt hade hänt i en lägenhet. Polisen åkte till en bostad i södra Stockholm.

När de anlände till lägenheten påträffades en död man under ett lakan. Den döde mannen var likstel och hade torkat blod på huvudet. Längre in i lägenheten låg det blod på golvet och polisen kände en stark doft av klorin i bostaden, står det i polisens rapportering.

Mannen som hittades hade märken runt halsen och enligt obduktionen talade det för att: ”NN avlidit till följd av strypning med snara.” och att ”dödsfallet orsakats av annan person.”

Lägenheten var stökig när polis anlände.Foto: Polisen

Virade en sladd runt grannens hals

Den 34-årige mannen åtalades senare för mordet på sin granne. I åtalet stod det: ”NN har dödat NN genom att strypa honom med en sladd eller liknande.”

Han har nekat till brott och menat att det var självförsvar. 

I förhör berättade 34-åringen så här om kvällen:

Han och grannen hade umgåtts och druckit tillsammans. Grannen hade blivit full och börjat spotta på golvet. När han hade bett grannen att lämna lägenheten hade han tagit tag i en kniv och gått till attack:

”...ställde sig upp och börja vifta och hugga emot mig.”

De båda två hamnade på golvet där han försökte få tag på kniven, men lyckades inte. Han fick i stället tag på en sladd som han virade runt halsen på grannen.

”Jag tog den runt hans hals. Jag ville lugna ner honom.”

”...jag ville bara att han skulle stoppa liksom, sluta.”

Laddsladd där DNA hittades från den döde mannen.Foto: Polisen

När grannen lugnade ner sig släppte han sladden. Enligt honom gjorde grannen ifrån sig ljud, och han trodde att han hade somnat. Han tänkte att de skulle lösa konflikten i morgon så han gick och lade sig.

Dagen efter var grannen fortfarande kvar så han gick själv ut i hopp om att grannen skulle gå sin väg när han vaknade.

Han återvände senare till lägenheten och förstod att grannen var död. Då bestämde han sig för att gå till polisen.

Gärningsmannen döms.Foto: Polisen

Dödade sin granne

I väntan på dom har 34-åringen genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Den visade att: ”han inte begått den misstänkta gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning,” och att ”han inte lider av en allvarlig psykisk störning.”

I dag har tingsrättsdomen fallit:

Mannen döms för mordet. Straffet blir 10 års fängelse.

34-åringen har sagt att han agerat i nödvärn men tingsrätten konstaterar att mannens uppgifter innehåller vissa motsägelser och en del otydligheter.

Tingsrätten ifrågasätter bland annat mannens uppgifter om vilket våld han utövat mot grannen och hur 34-åringen lyckats lägga sladden runt grannens hals samtidigt som han blev angripen med kniv:

”Mot bakgrund av det som anförts…framstår NNs nödvärnsinvändning som obefogad.”

Mannen hävdar nödvärn

Påföljden på 10 års fängelse bedöms så här:

”…finns förmildrande omständigheter som ska beaktas vid straffmätningen. Förmildrande är att gärningen framstår som oplanerad och utlösts av att NN har angripit NN med kniv och att NN inledningsvis befunnit sig i en nödvärnssituation. Vid straffmätningen ska även i mildrande riktning i viss mån beaktas att NN angett sig själv.”

Mannens advokat Joel Apitzsch säger att det är sannolikt att domen kommer överklagas.

– Vi är glada att tingsrätten har beaktat att han befann sig i en nödvärnssituation och att han angett och överlämnat sig själv till polisen. Däremot är vi inte överens med tingsrätten om att han ska dömas för en brottslig gärning. Han har en invändning om att han befunnit sig i en nödvärnssituation som gjorde att våldet var berättigat och att han därför ska frikännas, säger Joel Apitzsch.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.