Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han skrattar och berättar: Så mördade jag mitt offer

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Mördaren Ibbe Ishimwe.Foto: POLISEN
Dådet fångades på övervakningsfilm.Foto: POLISEN

Beväpnad med kniv gav han sig ut.

Syftet: Hitta kompisen han ville döda.

Till slut hittade han offret på en Timebutik i Gävle och förverkligade sin plan.

– Med mord i ögonen, säger Ibbe Ishimwe, 22, och skrattar – nu döms han till 15 års fängelse.

Den 26 november i fjol gav sig Ibbe Ishimwe ut för att hitta sin före detta kompis – som han nu hade hamnat i konflikt med. Exakt vad bråket handlade om framgår inte av polisutredningen. Ishimwe är kryptisk i förhör:

– För eh någonting inom mig inombords... det var personliga grejer. Men jag minns inte exakt vad det var, men det var något personligt. Annars hade jag inte tagit mig för detta.

Han säger sig ”inte ha några vänner” men beskriver varför han umgåtts med mordoffret på ett sätt som fått andra att uppfatta dem som vänner:

– Jamen alla, jag har stort hjärta, jag har stor energi jag välkomnar alla!

Efter att ha nekat, fnissat och hävdat minnesförlust i flera förhör ändrade mördaren efter några månader i häkte taktik. Han valde att berätta:

”För eh någonting inom mig inombords”, berättar mördaren om sitt motiv.Foto: POLISEN
Mördaren Ibbe Ishimwe, 22.Foto: POLISEN

”Låter road” – och berättar

Under dagen hade Ibbe Ishmiwe varit ute och letat efter offret. Bland annat hade han plingat på hemma hos hans flickvän. Sedan fick han reda på att offret befann sig vid en Timebutik i Gävle.

– Jag går mot Time, säger Ishimwe och ”låter road” enligt anteckningarna från förhöret.

– Med mord ögonen, säger han och småskrattar.

– Sedan hugger jag honom!

– Ja han kommer ut, jag hugger honom, hugger, hugger hugger, å sen så ramla han. Å så tog jag upp min kniv så går jag därifrån.

Mördaren fångades på övervakningsfilmFoto: POLISEN

”Ville typ tro att vi är vänner!”

När förhörsledaren bad mördaren berätta mer detaljerat står det antecknat att han ånyo brast ut i skratt.

– Hahaha. Okej ... ahh ...

– Ja jag hugger! Jag skär han här åå ...

Polisen undrar vad det hela gick ut på.

– För han ville ge mig cigg, typ efter att vi hållit på å tjafsa så ville han typ tro att vi är vänner!

I januari åtalades Ibbe Ishimwe för mord. Kammaråklagare Arek Nowak skrev då: ”Ibbe Ishimwe har tilldelat NN flera knivhugg och därigenom orsakat honom smärta och sårskador samt berövat honom livet. Knivhuggen har träffat NN på höger hand och på halsen.”

Nu döms Ishimwe till 15 fängelse för mord av Gävle tingsrätt. Han döms också för olaga hot, hot mot tjänsteman, misshandel och försök till stöld.

”Älskad av lärarna”

I en psykutredning har Ibbe Ishimwe berättat att han kom till Sverige som litet barn och var ”engagerad i i sina studier”. Han säger också att han alltid ”varit en bråkstake, men älskad av lärarna”. I de tidiga tonåren var han en lovande fotbollsspelare i Gefle IF – redan som 14-åring spelade han i pojkallsvenskan med U17-laget.

Men de senaste åren har han haft ett eskalerande missbruk, berättar han. Samtidigt har han varit ett återkommande ämne i Gävle tingsrätt. 2017 fick han till exempel villkorlig dom och samhällstjänst för att ha lurat sig in i en annan persons internetbank och kommit åt över 60 000 kronor.

I den domen vädrade Gävle tingsrätt sin oro över risken för fortsatt brottslighet:

”Hans ointresse av att vare sig komma till frivården för samtal eller hans genom den avancerade brottsligheten uppvisade bristande empatiska förhållningssätt till personer som stått honom nära, (...) inger således oro inför framtiden.”

Ändå valdes villkorlig dom och samhällstjänst framför fängelse.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Brott i Sverige 

TV: Det här är larmnumren som du behöver ha koll på

Det finns andra nummer än 112 att ringa, här är några andra som är bra att ha koll på.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.