Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han förberedde skoldåd med hemgjorda bomber

Skulle spränga i Stockholm • Döms till fängelse • Fredrik Sjöshult kommenterar fallet
Den misstänkte.Foto: POLISEN
Bild ur polisens förundersökning.Foto: POLISEN
Bild ur polisens förundersökning.Foto: POLISEN

I sin dagbok skildrade han tankarna på att döda och ”utföra ett Columbine-liknande attentat”.

När grannarna hörde honom prata om vapen slog de larm – och polisen kunde avslöja att den unge mannen fyllt sitt rum med hemgjorda bomber.

Nu döms han till två och ett halvt års fängelse för förberedelse till grov mordbrand.

Den 1 april 2019 kom samtalet till polisen: Grannar hade vädrat sin oro över 21-åringen som de hört ”prata om vapen, om att spränga ett bibliotek och elda upp ett kafé”.

När polisen slog till mot den unge mannen i Stockholm hittades ”ett flertal misstänkt improviserade explosiva laddningar samt två bensindunkar”.

En dagbok med en stor zebra på omslaget har varit central i utredningen mot 21-åringen.

Columbine-fantasierna

Sidorna är fyllda med hans tankar:

Bland annat anser att han ”modern feminism är onaturlig” och att ”kvinnor är födda svagare än män”. Under rubriken ”den stora frågan” undrar han huruvida han är galen. En annan rubrik lyder ”mordisk”, ytterligare en ”därför blir det aldrig fred på jorden”.

Den misstänkte.Foto: POLISEN
Bild ur polisens förundersökning.Foto: POLISEN
Mannens bord med bland annat sprit, zebraboken, ett våldsspel och svarta handskar.Foto: POLISEN
Bild från mannens hem.Foto: POLISEN
Mannens zebrabok.Foto: POLISEN.

Han beskriver sig som svårt paranoid – övertygad om att andra ”tittar äcklat” på honom.

”Jag har alltid velat döda jag vet inte varför det är inte som om jag hade en dålig uppväxt jag har fan bara alltid velat döda folk”, står i zebraboken.

”Viljan att utföra ett Columbine-liknande attentat har jag haft sen jag var 13 sen dess har jag alltid velat göra det.”

”Ge världen ett big fuck you”

Mannen erkände direkt sina planer och berättade för polisen att han tänkt begå en serie sprängdåd mot en skola i Stockholm den 20 april 2019. Det var 20-årsdagen för massakern på Columbine High School i amerikanska Littleton, Colorado – en av historiens mest uppmärksammade skolskjutningar där tolv elever mördades och 21 skadades.

Självmordstankar? Hit kan du vända dig

 Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

 Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

 En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

 

Ring alltid 112 om läget är akut.

Bris vuxentelefon: 077-150 50 50.

Bris – Barnens hjälptelefon: 116 111, www.bris.se.

Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

 

Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

I en rättspsykiatrisk undersökning framgår att 21-åringen utvecklat ett omfattande missbruk av alkohol och narkotikatabletter. Två veckor innan gripandet hade hans flickvän lämnat honom, vilket han upplevde som en faktor som ökade hans ilska ytterligare. Nu ville han ”ge världen ett big fuck you innan (han drog)”, har han sagt.

Planen var att spränga med sina hemgjorda bomber och att begå självmord genom att skjutas av polis, så kallat ”suicide by cop”.

Rättspsykiatriker kom fram till att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning i lagens mening. 

Pyroteknik, bensin och tryckbehållare

Nu dömer Attunda tingsrätt mannen till två och ett halvt års fängelse för förberedelse till grov mordbrand. Han frias samtidigt från misstankarna om förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse eftersom de planerade explosionerna inte ansågs ha varit tillräckligt omfattande.

I stämningsansökan listas de ämnen och föremål som han hade samlat på sig:

”2 dunkar innehållandes sammanlagt ca 10 l brandfarlig vätska av typen motorbensin, 4 tryckbehållare med propan/butangas, 2 fyrverkeriboxar innehållandes sammanlagt 50 st fyrverkeripjäser, 6 pyrotekniska satser, en kolsyretuben gasoltub, ett stort antal tändstickor...”

Med hjälp av sina inköp byggde han hemgjorda så kallade rörbomber och något som beskrivs som en ”lättantändlig explosiv blandning”.

”Om brottet hade utförts borde det ha bedömts som grovt eftersom avsikten var att utföra det i en skola, vilket hade medfört omfattande fara för ett mycket stort antal människors liv, hälsa samt även omfattande fara för andra människors egendom”, skriver kammaråklagare Anna Stiernstedt.

TV: Så många brott anmäldes i Sverige 2019

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.