Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han plågade ihjäl Pia – så blir hans nya liv

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet.
Pias äldsta dotter har tidigare sagt om sin mamma: ”Hon var en fantastiskt fin och omtänksam människa. Jag har förlorat min mamma och min bästa vän på ett så fruktansvärt sätt, och alldeles för tidigt”.Foto: Privat / Privat

Jimmy Norman, 43, plågade sambon Pia, 47, till döds.

Mordmisshandeln pågick i flera timmar – nu placeras mördaren på den våldsdrabbade anstalten Saltvik.

Så sent som i höstas skar våldsmannen Adnan Mzori en medfånge i halsen med rakblad och tog en vakt gisslan.

Månader tidigare hotades hustrumördaren Mohammed Saleh bort.

Pia berättade för vänner och familj om sin skräck för sambon Jimmy Norman. Bland annat skickade hon bilder på sina skador – de som fick dem skulle veta ”vem som gjort det”.

I polisutredningen framgår hennes rädsla. Till vänner sa hon:

– Han kommer att slå ihjäl mig.

– Han kommer att mörda mig.

Månaderna innan mordet spårade Jimmy Norman hennes telefon och spelade in hennes samtal. Sen dödade han henne i den gemensamma villan i Hudiksvall, i december 2018.

Jimmy Norman är dömd till livstids fängelse för mordet på sin sambo Pia.Foto: Polisen

Mordet utfördes ”under ett utdraget förlopp” med ”förnedrande och tortyrliknande inslag”, enligt åklagaren.

Den 28 juni 2019 föll domen i Hudiksvalls tingsrätt: Livstids fängelse. Morddomen fastställdes i hovrätten i höstas.

Nu har det beslutats var mördaren ska avtjäna sitt straff.

Inför placeringen har mördaren utretts på Kriminalvårdens riksmottagning i Kumla. Där har utredarna gjort personlighetstester på honom. Bland annat slår de fast att det finns risk att mördaren är våldsam mot partners.

I stämningsansökan framgår att Pia dödades med slag med händer, en whiskyflaska, ett duschhandtag och en sandal.Foto: Polisen

Hustrumördaren Mohammed Saleh borttvingad

”Risken för att den intagne använder sig av partnervåld bedöms vara hög”, står i dokument från Kriminalvården.

Nu placeras Jimmy Norman på anstalten Saltvik utanför Härnösand, där över 100 av Sveriges farligaste fångar sitter.

Anstalten är omskriven. I somras hotades hustrumördaren Mohammed Saleh, 34, bort från anstalten. I dokument från Kriminalvården framgick:

”Hoten är kopplade till den kriminalitet Saleh är dömd för.”

Saleh är dömd till 17 års fängelse för att ha mördat sin fru med 20 knivhugg, för att hon ”tappat respekten” för honom.

Flera kvinnomördare på anstalten

Andra mördare som placerats på Saltvik de senaste åren är bland andra:

Khader Amiri, 42, som ströp sin unga hustru Marzieh och gömde kroppen i ett kärr i Hökarängen för att sen fly till Iran.

Loran Guy Mogi, 28, som mördade sin gravida exflickvän i Vårgårda. Sen flydde han Sverige. Två veckor senare greps han på en flyktingförläggning i Hannover, Tyskland.

Mustafa Irfan Ahmed Ahmed, 23, som dömdes med fem andra för hedersmordet på Ramin Scherzaj. Offret kidnappades i Gävle och hittades död i ett dike utanför Sundsvall flera veckor senare.

Mohammed Saleh, 34, ansåg att hustrun ”tappat respekten” för honom . I förhör säger han att han tänkte skrämmas men tappade kontrollen. Han är dömd till 17 års fängelse.Foto: Polisen
Mustafa Irfan Ahmed Ahmed, 23, som dömdes med fem andra för hedersmordet på Ramin Scherzaj sitter på Saltvik.Foto: Polisen
Khader Amiri, 42, som ströp sin unga hustru Marzieh och gömde kroppen i ett kärr i Hökarängen för att sen fly till Iran, har placerats på Saltvik.Foto: Polisen
Loran Guy Mogi, 28, som mördade sin gravida exflickvän i Vårgårda, har också placerats på Saltvik. Efter det har han flyttats till Kumla.Foto: Polisen

”Robinson”-profilens blodiga attack på anstalten

I oktober inträffade en våldsam händelse på Saltviksanstalten. 42-årige Adnan Mzori, känd för att ha varit med i dokusåpan ”Expedition: Robinson” år 2000, gick då till attack mot en medfånge och fångvaktare.

”Robinson”-profilen skar sin medfånge med rakblad flera gånger – i halsen, nacken, hakan, bröstet och armen. Efter det tog stryptag på en kvinnlig kriminalvårdare och drog henne mot en köksbänk där det fanns en kniv.

Innan dådet hade Adnan Mzori skrivit om sina planer på en lapp: Han hotade att ”skära halsen av” henne om han såg ”en enda plit eller polis” nära sig.

”... oavsett från vilket håll ni och grisarna dyker upp så lovar jag att jag hinner skära halsen av eran kollega. Det svär jag på att jag kommer göra.”

Adnan Mzori – som redan avtjänar ett långt fängelsestraff för bland annat medhjälp till mord och grovt vapenbrott – dömdes till åtta års fängelse för attacken.

”Robinson”-profilen Adnan Mzori skar sin medfånge med rakblad flera gånger – i halsen, nacken, hakan, bröstet och armen. Efter det tog stryptag på en kvinnlig kriminalvårdare och drog henne mot en köksbänk där det fanns en kniv.Foto: Polisen / Polisen
Adnan Mzori – som redan avtjänar ett långt fängelsestraff för bland annat medhjälp till mord och grovt vapenbrott – dömdes till åtta års fängelse för attacken.Foto: Polisen / Polisen

Jimmy Norman har inte velat ta sitt straff. Först överklagade han till hovrätten, som dock dömde honom för mordet. Efter det överklagade han till Högsta domstolen. De tog inte upp fallet.

I förhör har Jimmy Norman erkänt att han och Pia bråkade, att han knuffade henne så att hon ramlade och slog sig – men inte att han mördade henne. Det köpte inte rätten. Bland annat visade polisens utredning att Pia slogs och skars med flera olika tillhyggen, och att Jimmy Norman började städa upp blodspåren innan han ringde 112.

Här är några av dagens största inrikesnyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.