Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han mördade sitt offer med två kulor i huvudet

Så här rapporterade Expressen om mordet i Järfälla den 6 maj.
När den röda Mini Coopern brunnit ut hittades kvarlevor från en människa i baksätet.
Armando Söderlund döms till 18 års fängelse för mordet.
Armando Söderlund döms till 18 års fängelse för mordet.
Armando Söderlund döms till 18 års fängelse för mordet.

Den misstänkta bedrägeriligan drog in stora pengar men kunde inte enas om fördelningen.

I en Mini Cooper drog Armando Söderlund, 34, pistol mot sin utpekade kompanjon och sköt honom till döds med flera skott i huvudet.

Nu har han dömts till 18 års fängelse för mordet.

Det var vid 15-tiden onsdagen den 6 maj som polisen fick larm om att en bil stod i lågor i Viksjö i Järfälla kommun. När den röda Mini Coopern brunnit ut fann man kvarlevor från en människa i bilens baksäte.

Kvarlevorna kom från en 32-årig man.

Tidigt i utredningen kunde man konstatera att det inte var branden som dödat honom.

Någon hade skjutit mannen två gånger i huvudet, dränkt bilen i bensin, tänt på och sedan flytt från platsen.

20 dagar senare bröt piketen upp dörren till en lägenhet i Järfälla.  I bostaden greps Armando Söderlund, 34, och en annan man misstänkta för mordet och kopplingar till en bedrägeriliga.

18 års fängelse

I lägenheten fann polisen omkring 90 000 kronor i kontanter samt sex exklusiva klockor.

Fallet gick till rättegång och i början av december meddelade Attunda tingsrätt att Armando Söderlund döms till 18 års fängelse för mord. 

Den andre mannen som greps i tillslaget frikänns för mord men får villkorlig dom för grovt skyddande av brottsling.

I utredningen fanns tillräcklig teknisk bevisning för att styrka att Armando Söderlund avfyrat skotten mot den mördade mannen. Detta medgav han själv under rättegången – men menade att det handlat om nödvärn.

Enligt åklagaren spelade både de åtalade männen och mordoffret olika roller i en bedrägeriliga som bluffade till sig pengar genom banklån som sedan slussades vidare i olika led. Det sannolika motivet som pekats ut är att parterna blev oense om hur de intjänade pengarna skulle fördelas.

Sköt – ”i nödvärn”

Enligt Armando Söderlund drog 32-åringen vapen mot honom när de alla tre befann sig i Mini Coopern. Han har påstått att de två männen började slita i varandra i försök att få kontroll över vapnet och att skott sedan avlossades av misstag.

Tingsrätten underkänner den förklaringen och menar att fynden vid den tekniska undersökningen visar att skotten omöjligt kan ha avlossats i nödvärn – utan att det i stället har handlat om mord.

Domen har överklagats och i slutet av januari, preliminärt, kommer fallet att tas upp i Svea hovrätt. Armando Söderlund yrkar i första hand på att bli frikänd och i andra hand på ett lägre straff.

– Jag anser att det är felaktigt av tingsrätten att avfärda min klients påståenden om nödvärn när åklagaren enligt min mening inte motbevisat dem. Det ser vi fram emot att få prövat på nytt i hovrätten, säger hans försvarsadvokat Christer Söderberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.