Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han mördade sitt ex – polisen dröjde en timme

Han strypmördade exet – för att hon lämnade honom
Rickard Karlsson dömdes till 16 års fängelse för mord men överklagade domen.Foto: Polisen
Lägenheten i Kalix.Foto: Polisen

Det tog polisen över en timme att rycka ut till en kvinnomisshandel i Kalix i fjol.

När patrullen kom fram var kvinnan död – mördad.

Familjen tror att det hade kunnat sluta annorlunda.

– Hade polisen kommit tidigare finns en möjlighet att hon inte hade avlidit, säger målsägandebiträdet Karoliina Ikonen.

Eftermiddagen den 24 april i fjol blev en 25-årig kvinna misshandlad i en lägenhet i Kalix. Det första larmet kom till polisen klockan 16.24:

Då var det en granne som hörde tumult, en man och en kvinna skrek på varandra och möbler kastades runt.

När polisen anlände var tumultet över.

Kvinna hittad död i Kalix

I stället hittades den 25-åriga kvinnan livlös på golvet i badrummet. Hon hade strypts till döds, och hennes före detta pojkvän Rickard Karlsson, 29 – som också befann sig i lägenheten – dömdes senare till 16 års fängelse för mord.

Han har hela tiden förnekat brott.

Domen överklagades och på tisdagen inleddes hovrättsförhandlingarna i Umeå. I samband med det rapporterar Ekot att det dröjde en timme och 14 minuter från det första larmsamtalet till dess att polisen anlände brottsplatsen.

När grannen ringde ska larmoperatören ha svarat att man skulle komma ”så fort som möjligt”. Men i lokalpolisområdet Östra Norrbotten fanns bara en polispatrull – som just då var på annat uppdrag.

Därför dröjde polis

I stället skickades poliser från det intilliggande länspolisområdet Luleå/Boden. En patrull larmades 14 minuter efter samtalet från grannen, och det tog den en timme att köra de åtta milen till Kalix.

Men då var det för sent.

Kvinnans liv gick inte att rädda, och nu vill familjen – via sitt målsägandebiträde Karoliina Ikonen – belysa problemet med för få poliser.

Advokaten: Hon hade kunnat överleva

– Det har försvårat deras sorgearbete, att det tog så lång tid för polisen att komma till platsen. Det är en svår tanke för dem att vidröra men hade polisen kommit dit tidigare finns en möjlighet att hon inte hade avlidit, säger Karoliina Ikonen.

Till Ekot säger hon att det tog ”anmärkningsvärt lång tid”.

– Familjen tycker att det är viktigt att föra fram hur det ser ut. Kalix är ett ganska stort samhälle och inte ens där hinner polisen fram för att det är för glest, säger Karoliina Ikonen.

Hon fortsätter:

– Det här kanske kan leda till att någon annan inte råkar ut för samma sak. Familjen förstår att polisen har gjort så gott den har kunnat men vill belysa ett strukturellt problem på glesbygden.

Så säger polisen: ”Vår största utmaning”

Lars Wahlberg, biträdande chef i polisregion nord, känner till ärendet. Han säger att i det här fallet har vakthavande befäl vid polisens regionledningscentral ”resurssatt med den resurs som fanns tillgänglig givet alla förutsättningar”.

– Det här är en realitet i vår region, där vi har väldigt stora avstånd. Det är vår enskilt största utmaning och det är inget nytt, säger han.

Enligt Lars Wahlberg sker polisbemanningen i Norrbotten utifrån ”ett antal parametrar”.

– Sen gör man det bästa man kan med det man har. Det här är en konsekvens som givet förutsättningarna faktiskt kan inträffa även om det gudskelov är ovanligt, säger han.

Lars Wahlberg fortsätter:

– Hade det kunnat gå på ett annat sätt om man haft en patrull i närheten? Ja, sannolikheten ökar ju definitivt.

Poliser i Norrbotten ser över planering

Enligt den biträdande regionpolischefen tittar polisen nu på om man kan ”vässa upp” planeringen för bemanning och arbetstider.

– För att använda resurserna så smart som möjligt.

Vad hade man kunnat göra annorlunda i just det här fallet?

– Med facit hand kan man alltid vara efterklok, hade man kunnat prioritera om de patruller som fanns och var upptagna med annat hade man gjort det. Jag har kollat händelserapporten, och givet förutsättningarna är det svårt att säga att det är uppenbart att man borde ha gjort på ett annat sätt.

– Sen är det svårt att planera för händelser som inträffar relativt sällan.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Brott i Sverige 

 

SE MER: Starka protesten mot kvinnovåld:

Deltagarna i skönhetstävlingen Miss Peru överraskade när de skulle läsa upp sina kroppsmått.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.