Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han mördade ettåringens mamma och gick därifrån

Abdelali El Hachimi mördade ettårings mamma i Skärholmen.
Abdelali El Hachimi fångades av tysk polis den 18 april, efter att en europeisk arresteringsorder utfärdats.Foto: Polisen
Abdelali El Hachimi tog sig till Centralstationen i Stockholm bara timmar efter mordet, där han bytte om innan han satte sig på ett tåg mot Köpenhamn.Foto: Polisen
Här fångas Abdelali El Hachimi på övervakningskamera efter att han har bytt om. 40 sekunder senare syns han igen – då utan den blå påsen.Foto: Polisen
Abdelali El Hachimi.Foto: Polisen

Abdelali El Hachimi, 34, hade bott inneboende i tre månader när han misshandlade sin hyresvärd till döds – mitt framför hennes ettårige son.

Nu har han dömts till livstid för mord.

Själv nekar han till brott och skyller på hyresvärdens make.

Den 2 april i fjol larmades en polispatrull till en adress i Skärholmen i södra Stockholm.

När poliserna kom fram möttes de av ”kaos” och blod överallt: på kläder, på väggarna, på golvet. Blodiga handavtryck och fotavtryck. En blodig marksten och en blodig kniv.

På sängen i ett av lägenhetens sovrum låg också en 24-årig kvinna – mördad.

Precis bredvid låg hennes 15 månader gamle son.

Han var oskadd och helt tyst, men när polisen klev in i rummet började han skrika.

Flydde till Tyskland efter mord i Skärholmen

Polisen riktade inledningsvis sina misstankar mot kvinnans make, en 25-åring som bodde på samma adress. Men han släpptes snart, och i stället fokuserade man på en man som bott inneboende hos det äkta paret:

Abdelali El Hachimi, 34.

Han flydde till Tyskland via Danmark bara timmar efter mordet och häktades först efter en dryg månad.

El Hachimi har liksom den mördade kvinnan och hennes make marockanskt ursprung och hade kommit i kontakt med paret via gemensamma bekanta. De behövde en inneboende för att få hjälp med hyran, och i januari i fjol flyttade 34-åringen in i ett av sovrummen i utbyte mot 6 000 kronor i månaden.

Var inneboende – ville ha tillbaka pengar

Men i början av april uppstod bråk i lägenheten.

Enligt den mördade kvinnans make ringde hustrun till honom på jobbet morgonen den 2 april. Hon sa att Abdelali El Hachimi ville flytta ut, och att han krävde 2 000 kronor eftersom han betalat hyran i förskott.

Abdelali El Hachimi ska då ha fått sina pengar, men efter det gick det inte längre få tag på den 24-åriga kvinnan. Anhöriga blev oroliga, och när de senare såg att det var fullt med blod i lägenheten kontaktades polis.

Enligt åklagare Carolin Hagvil hade 34-åringen då attackerat kvinnan med omfattande våld. Strypt henne, slagit henne med trubbigt våld mot huvudet och gett henne djupa sårskador både i huvudet och i ryggen.

– Jag vet inte vad motivet var, säger Carolin Hagvil.

Abdelali El Hachimi  förnekar brott

Abdelali El Hachimi har hela tiden nekat till brott. Han säger att han inte har något med mordet att göra och har skyllt det på andra, inklusive den mördade kvinnans make.

El Hachimi medger att han hade en konflikt med maken, och säger att de båda rök ihop om en knarkskuld natten före mordet. Men:

– Jag har inte dödat någon, jag hade lite problem med mannen som bodde där. Men jag har inte dödat henne, har han sagt i förhör.

– Ni måste leta reda på vem som har dödat den där flickan för jag har inte gjort det. Det enda jag vill göra, jag vill samarbeta med er och det tror jag att jag har gjort.

Att han flydde från Sverige precis efter mordet säger han var planerat sen tidigare. Han har förklarat det med att han var tvungen att resa tillbaka till Spanien, där han bott i flera år och också hade uppehållstillstånd, för att handlägga en asylansökan.

Så resonerar tingsrätten

Södertörns tingsrätt tillskriver dock Abdelali El Hachimi ett ”lågt bevisvärde”. I stället går man på åklagarens linje och dömer honom för mord.

Man pekar bland annat på omfattande tekniska och medicinska fynd. I lägenheten hittades både DNA och blod från Abdelali El Hachimi.

Straffet blir livstids fängelse eftersom det enligt Södertörns tingsrätt finns flera försvårande omständigheter i fallet.

– Det som särskilt kan lyftas fram är bland annat att kvinnan utsatts för ett omfattade våld, att brottet begåtts i hennes hem där hon haft rätt att känna sig trygg och där hennes ettårige son också befann sig. Till det kommer att barnet efter mordet lämnades ensam kvar i lägenheten tillsammans med den döda modern, säger rättens ordförande rådmannen Peter Grym i ett uttalande.

Åklagaren nöjd med domen

Utöver det ska Abdelali El Hachimi betala 120 000 kronor i skadestånd till offrets make och nu tvåårige son.

Åklagare Carolin Hagvil är nöjd med domen.

– Den är bra skriven och välmotiverad, säger hon.

– Jag hade yrkat på livstid och ansåg inte att det fanns något annat alternativ. Jag är nöjd med hur rätten resonerar kring straffets längd och de försvårande omständigheterna.

Så säger advokaten: ”Felaktig”

Abdelali El Hachimi försvarare, advokat, Björn Sandin, är däremot inte nöjd. Han har inte varit i kontakt med sin klient än men utgår från att de kommer att överklaga.

– Jag kan konstatera att tingsrätten har gjort en bedömning som inte går i linje med min klients berättelse. Frågan i målet är att identifiera vem som är gärningsman, det finns olika alternativ och de omständigheter vi har pekat på har väl tingsrätten inte helt delat uppfattning om hur de ska bedömas, säger han.

Björn Sandin menar också att påföljden är fel.

– Om man ska hålla med om tingsrättens bedömning i skuldfrågan tycker jag att bedömningen att döma till livstid är felaktig utifrån den praxis som finns.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Brott i Sverige 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.