Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han lurade sina nätdejter – plågade och mördade

Sammanställning av BRÅ:s senaste rapport.
Mikael Kittilä, 47.Foto: MIKAEL SJÖBERG
Kittiläs sadistiska sidor växte, beskrivs i TV3:s ”I huvudet på en mördare”.Foto: OKÄND
Mikael Kittilä beskrev sig som snäll.Foto: TV3/I huvudet på en mördare
Klassfoto.Foto: TV3/I huvudet på en mördare

Smeden Mikael Kittilä, 47, beskrev sig som en snäll person med ett tufft yttre som ville ”njuta av allt livet ger”.

Så lurade han till sig män via nätdejtingsidor – sen band och plågade han dem.

En dejt höggs med kniv i nacken – en mördades med flera hugg över kroppen.

– Han började göra motstånd, säger Mikael Kittilä i podcasten ”Bakom galler”.

Mikael Kittilä, 47, föddes i Boden i Norrbotten. Som nioåring flyttade han, tillsammans med sin mamma och syster, till skånska Eslöv. Där skulle familjen börja sitt nya liv, efter att mamman lämnat våldsamma och missbrukande män.

I TV3:s ”I huvudet på en mördare” berättas historien om Mikael Kittilä och hans väg mot att bli en sexualsadistisk mördare.

En kvinna som gick i skola med Kittilä beskriver honom i dokumentären:

– Mikael var ganska speciell, enligt mig och flera andra tjejer i klassen. Han pratade aldrig med oss, som om vi var lägre stående varelser nästan.

Mikael Kittilä på klassfoto.Foto: TV3/I huvudet på en mördare

”Jag är väldigt sexuell”

I dokumentären beskrivs hur Kittilä blev ”bråkig och rastlös” i skolan, började begå brott och dricka alkohol. När han började gymnasiet hade han redan testat olika sorters droger. Som 16-åring dömdes han för första gången. Då till skyddstillsyn för stöld, skadegörelse och mordbrand.

Som 20-åring flyttade Mikael Kittilä till Göteborg där han inledde sin första relation med en kvinna. I en senare personutredning framgår att han har en ”inre önskan om att dominera och att sexuellt experimentera”, vilket lett till att förhållanden avbrutits. Till ”Efterlyst” har Kittilä sagt:

– Jag tycker om lite bondage och så där. Jag kan vara lite extrem åt det hållet. Jag är väldigt sexuell, kan vara promiskuös.

När förhållandet i Göteborg avslutades flyttade Kittilä tillbaka till Eslöv där han gick ner sig i narkotikamissbruk. Han försökte komma ur missbruket och flyttade till Stockholm. I samband med det fick han upp ögonen för en ny sysselsättning. Via internet sökte han sexuella förbindelser med andra män – för att råna och plåga dem.

”Njuta av allt livet ger och ge njutning”

2006 dömdes Kittilä till ett och ett halvt års fängelse för att ha misshandlat en dejt i Årsta i södra Stockholm och tvingat honom att ta ut pengar från olika bankomater.

2007 kom han ut igen. Då fortsatte han. I kontaktannonserna berättade han om sig själv:

”Jag har kanske ett tufft yttre men en ganska trevlig och stabil inre, en snäll personlighet och har inget behov att hävda mig.”

”Jag har suttit inne och hela den biten. Det är nu historia och jag strävar i dag efter att vara positiv och konstruktiv, njuta av allt livet ger och ge njutning.”

Mikael Kittilä.Foto: TV3/I huvudet på en mördare
Mikael Kittilä.Foto: TV3/I huvudet på en mördare

Kittiläs sadistiska sidor växte, beskrivs i TV3:s ”I huvudet på en mördare”. Av en dejt beskrivs han i dokumentären som ”intensiv, trevlig och lite mystisk”. Deras träff på Södermalm började bra, de gick hem tillsammans och drack en grogg. Sen förvandlades Kittilä:

Han satte en kniv mot dejtens hals. Kittilä fick offret att lägga sig på mage med händerna på ryggen. Han tejpade hans händer och fötter, rispade honom med kniven under fötterna och hotade med att mörda honom. Sen började han söka igenom lägenheten efter värdesaker.

”Det är så kraftigt våld – det saknas empati”

Offret lyckades få händerna fria. Tejpad om fötterna hoppade han genom lägenheten för att fly. Då kom Kittilä – och satte kniven i nacken på honom.

I TV3-dokumentären berättar offret:

– Jag skulle precis låsa upp låsvredet när jag hörde att han kom bakifrån. Sen känner jag bara en kraftig dunk i ryggen, och jag trillar ner på golvet. Och känner bara hur blodet forsar ur mig.

En granne hörde tumultet, polis larmades och Kittilä flydde.

Men det gick ännu längre: I Solna. I december 2007 fick polisen in en anmälan om en försvunnen man. Han hittades senare naken, bunden och dödad i sitt eget hem.

– Det är så kraftigt våld alltihop, det saknas empati, säger Bertil Sahlin, tidigare kriminalkommissarie, i ”I huvudet på en mördare”.

Till slut greps Mikael Kittilä. I oktober 2008 dömdes han i Svea hovrätt till livstids fängelse för mord, försök till mord, grovt rån, rån och grov stöld.

För farlig för att släppas ut

I podcasten ”Bakom galler” berättade Kittilä nyligen om rånen: Att han valde ut homosexuella ”diskreta” män för att han inte trodde att de skulle våga anmäla.

Om mordet säger han att det var ett rån som gick snett. Han menar att han och offret hade kommit överens om att träffas, att offret skulle ligga i sin säng vänd mot väggen och att han skulle bli bunden.

– Han började göra motstånd. Jag drabbades litegrann av panik, och ... det slutade som det slutade. Han dog, säger Kittilä i ”Bakom galler”.

Så sent som i december förra året fick mördaren avslag på sin begäran om att få sitt straff tidsbestämt. Risken att Kittilä återfaller i ”brottslighet av allvarligt slag” bedömdes vara för hög.

Expressen har varit i kontakt med advokat Johan Rainer som företrädde Kittilä i försöket att få straffet tidsbestämt. Han vill inte lämna någon kommentar.

Dagens tre största inrikesnyheter.