Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han livesände våldtäkt – döms nu för knivmord

Adrian Aragy (tv) och Matar Dioum (th).
Matar Dioum.Foto: PRIVAT
Adrian AragyFoto: Polisen

I slutet av förra sommaren mördades småbarnspappan Matar Dioum i Uppsala.

Nu döms Adrian Aragy till 14 års fängelse för mordet.

Han har tidigare dömts för att ha filmat den omtalade Facebookvåldtäkten i Uppsala.

Kvällen den 2 augusti i fjol hade småbarnspappan Matar Dioum varit hemma hos sin ex-partner i Uppsala och träffat deras gemensamma barn. Efter besöket gick han till busshållplatsen – men kom tillbaka blödande.

Kvinnan har berättat för Efterlyst att det ”rann blod om honom”.

Nästan fyra månader efter mordet nådde polisutredningen ett genombrott när Adrian Aragy ringde och erkände mordet. Han upprepade erkännandet i långa polisförhör och har suttit häktad sedan erkännandet.

Dömd efter Facebookvåldtäkten

Adrian Aragy, 27, är tidigare känd av polisen – inte minst sedan han dömdes i Högsta domstolen för att ha filmat och livesänt den mycket uppmärksammade så kallade Facebookvåldtäkten. Han fälldes där för grovt förtal och underlåtenhet att avslöja våldtäkt.

Nyligen åtalades han för mordet.

Adrian Aragy kände inte Matar Dioum. Efter mordet har Aragy berättat för flera vänner och polisen att han ”dödat fel person”. Han skulle egentligen ha dödat en person som ”gått runt på stan och talat illa om honom”.

Aragy visade också den blodiga kniven för en vän och berättade för flera andra att han dödat en person. För en kvinna berättade han att han ”huggit en man i hjärtat”.

Tog tillbaka erkännande

Under rättegången tog han tillbaka sitt erkännande.

– Jag tror inte att jag gjort det här, att jag huggit. Jag läste om det på nyheterna, uppgav han i rättegången enligt UNT. 

Åklagaren menade dock att hans detaljerade erkännande i förhör talade för att det var ett korrekt erkännande. Det har också fått stöd av teknisk bevisning, enligt åklagaren.

Uppsala tingsrätt håller med och dömer Adrian Aragy för mord på småbarnspappan Matar Dioum till 14 års fängelse.

I domen motiverar Uppsala tingsrätt varför Aragy döms för mord och inte dråp:

”Det har varit fråga om ett förhållandevis snabbt händelseförlopp och det dödliga våldet har varit kortvarigt. Emellertid var våldet helt oprovocerat.”

Han var också åtalad för att ha förberett ett annat mord men frias från den anklagelsen.

Facebookvåldtäkten

## I en grupp på Facebook direktsändes ett förlopp där tittarna uppfattade det som att en sovande kvinna våldtogs.

## Adrian Aragy misstänkte mördare var mannen som låg bakom själva livesändningen den gången. Han åtalades bland annat för medhjälp till våldtäkt.

## Rättsprocessen gick i hans fall hela vägen till Högsta domstolen och slutade med att han dömdes för grovt förtal till fyra månaders fängelse. Han frikändes från övriga misstankar.

## De andra två inblandade männen i Facebookvåldtäkten, då 21 och 18 år gamla, dömdes till fängelse för våldtäkt i två år och åtta månader respektive ett år och fyra månader.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.