Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han ”letade julgran” – högg grannen till döds med yxan

Brottsstatistik: Så många brott anmäldes i Sverige 2018
Den dömde mördaren. Foto: POLISEN
Södertörns tingsrätt. Foto: JANNE ÅKESSON

Någon vecka före jul ville kärnfysikern hitta en fin gran till firandet.

Han plockade upp yxan, maskerade sig med rånarluva och gav sig ut – en stund senare låg hans granne död med 21 yxskador i kroppen.

Nu ska kärnfysikern låsas in på rättspsyk.

Den 40-årige kärnfysikern bodde hemma hos sin mamma i Tumba söder om Stockholm. Enligt en utredning hade fysikern levt isolerat med mamman och saknat socialt nätverk.

En längre tid hade han och modern irriterat sig på en av grannarna, som upplevdes som alltför högljudd med borrning och spikande. Kärnfysikern uppger att han kände sig så hotad av grannen att han fäste en GPS-sändare på dennes bil i övervakningssyfte.

”Hade två luvor också...”

Morgonen den 7 december uppger kärnfysikern att han gav sig ut i syfte att hugga en julgran. Lämplig utstyrsel för uppdraget var rånarluva och svart dräkt, ansåg han.

Mordplatsen. Foto: POLISEN
Tekniker undersöker brottsplatsen. Foto: POLISEN

– Ehm, kallingar... långkallingar, strumpor, jag hade två par strumpor, berättar han i polisförhör.

– Just det, så hade jag två luvor också.

– Den ena var som en arbetsluva som täcker munnen. Den andra var också liknande att de... alltså de går runtomkring så där.

Offrets dödsångest

Ute på parkeringen stötte den maskerade kärnfysikern på grannen som han upplevt som högljudd.

– Jag var ute för att fixa en gran, ja det blev ett gräl och ja sedan diskussion.

De två hamnade i bråk och kärnfysikern hävdar att grannen stack honom med kniv i ryggen. Hämnden: 21 hugg med julgransyxan. Flera vittnen såg hur kärnfysikern satt över sitt plågade offer och utförde våldet.

”Av de inspelade larmsamtalen och vittnenas uppgifter framgår också att (offret) upplevt stark dödsångest under den tid angreppet pågick och under den tid det sedan tog innan han förblödde”, skriver Södertörns tingsrätt i domen som meddelades på onsdagen.

Fysikern ”helt koncentrerad” på våldet

Slutsatsen blir en fällande dom för mord, motsvarande 14 års straffvärde. Men i stället skickas kärnfysikern till rättspsyk för inlåsning – han anses lida av en allvarlig psykisk störning.

Enligt det rättspsykiatriska utlåtandet lider kärnfysikern av sviktande verklighetsuppfattning.

Själv hävdar kärnfysikern nödvärn. Domstolen ger honom delvis rätt. Men vittnesmål gör gällande att fysikerns våldsgärning varit ”kontrollerad, målmedveten och helt koncentrerad” – vilket innebär att fysikern ”inte kan gå fri från ansvar på grund av att han svårligen kunnat besinna sig”, anser domstolen.

LÄS OCKSÅ: Kärnfysiker till attack mot grannen 

Brottscentralen tog tidigare i år upp fallet med kärnfysikern.