Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han knackade på dörren – mördade döende man

En man har avlidit efter att ha hittats allvarligt skadad på Kungsholmen
Mördaren.Foto: Polisen
Mordplatsen.Foto: Polisen
Polisinsatsen.Foto: Läsarbild

Han hade funderat i flera år på att mörda.

Då sökte han upp sin förra granne – en döende, äldre man – och gick till attack.

Nu döms 32-åringen till rättspsykiatrisk vård.

För några år sedan bodde mördaren och hans mamma i en liten lägenhet på Kungsholmen i Stockholm. En av grannarna var en äldre man, som mördaren upplevde hade betett sig illa mot mamman.

Mamman avled senare och den blivande mördaren flyttade till ett eget boende. Där har han enligt en rättspsykiatrisk utredning levt isolerad den senaste tiden. Han har ägnat sin tid åt datorspel och alkohol. Själv uppger han att han helst undviker att vistas ute bland andra människor.

Inne i lägenheten har han funderat på mord. I flera år har han planerat att utkräva hämnd på den äldre mannen som han tidigare var granne med.

Motivet var just den upplevda felbehandlingen av modern.

”Att hämnas var syftet”

Den 15 oktober i fjol gav han sig i väg med tunnelbanan. Destinationen var byggnaden på Kungsholmen där han tidigare bott. Beväpnad med kniv knackade han på dörren. Attacken inleddes så fort den äldre mannen – nu dödligt sjuk med kort tid kvar att leva – öppnade.

Mördaren tog mannens liv och ringde sedan 112 och erkände.

– Att hämnas var syftet, har mördaren sagt i förhör.

På fredagen meddelar Stockholms tingsrätt att mannen, som bedöms lida av en allvarlig psykisk störning, skickas till rättspsyk för att avtjäna sitt mordstraff.

”Den tilltalade ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning”, står att läsa.

 

LÄS OCKSÅ: Han hade tänkt på mord i flera år

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.