Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han högg kompisen i halsen – styckade kroppen med yxa

Robin Jenei, 28, döms till livstids fängelse för mord.
Styckmördaren Robin Jenei och kvinnan.
Foto: POLISEN

Mitt under bilfärden drog han sin kniv och satte den i offrets hals ”så han skulle förblöda.” Sedan styckade han kroppen med en yxa och dumpade den i en komposthög.

Nu döms Robin Jenei, 28, till livstids fängelse.

Kvinnan som körde bilen straffas för att ha hjälpt Jenei göra sig av med kroppen och sabotera bevis.

Det var en vecka före jul i fjol som de tre personerna – Robin Jenei, offret och en kvinna som körde bilen – var på väg hem till offret i Köpingstrakten.

Men under resans gång eskalerade en konflikt som, enligt uppgifter i förundersökningen, grott mellan Jenei och den andre mannen en tid. Ämnet de bråkade om var droger.

Robin Jenei blev dödligt våldsam:

Han drog fram kniven som han ”alltid bär” – det har han gjort till en vana – och ”satte kniven igenom halsen på offret, så att han skulle förblöda”. Det har Robin Jenei själv berättat i förhör. Totalt blev det ett ”mycket stort antal” hugg och stick med kniven, enligt polisutredningen.

Kvinnans förklaring

Efteråt åkte Robin Jenei och kvinnan till affären och köpte yxa och bultsax. Kvinnan trodde att inköpet syftade till att fixa en julgran, säger hon – men förhörsledaren är skeptisk.

Polisen: Tycker du att det låter rimligt att man tänker att man ska hugga en gran?

– Jag vet inte, jag.

Polisen: Är det inte så att du redan vet där att de kanske ska användas till någonting annat?

– Jag vill inte tänka så.

Kroppen styckades och dumpades i en komposthög.

”Syfte att förnedra”

Nu döms Robin Jenei till livstids fängelse för mord, misshandel, brott mot griftefriden och narkotikabrott. Kvinnan döms till två års fängelse för brott mot griftefriden och grovt skyddande av brottsling för sin roll i efterspelet.

Vad gäller Jenei resonerar Västmanlands tingsrätt så här:

”Hur (offrets) kropp hanterats efter mordet kan, enligt tingsrättens mening, inte uppfattas på annat sätt än att det haft till syfte att förnedra, eller ytterligare kränka (offret). Tingsrätten anser därför att gärningen sammantaget är att bedöma som så synnerligen försvårande att annan påföljd än livstids fängelse kan komma i fråga.”

Styckmördarens inställning är att han medger vad som hänt men inte anser att det var ett mord. Kvinnan nekar till brott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.