Han högg femårig flicka med kniv: ”Livshotande”

Salim Mustafa högg femårig flicka med kniv.
Salim Mustafa döms till livstids fängelse för bland annat mordförsök på sin exflickvän och hennes dotter.
Foto: Polisen

Frisören Salim Mustafa, 28, fortsatte envist att hålla kontakten med småbarnsmamman – trots att hon hade avslutat deras förhållande.

När han saknade husrum för natten lät hon honom sova över.

Då knivhögg han henne och hennes två barn.

Nu döms mannen till livstids fängelse och utvisning för mordförsöken.

Tidigt på morgonen den 15 augusti kom det första samtalet till SOS Alarm. Inringaren: En pojke i tioårsåldern.

”Kan ni skicka en ambulans?”

”Någon har slagit oss med knivar.

Pojken berättade att han, hans mamma och hans lillasyster i femårsåldern alla hade blivit knivhuggna. Han försökte lämna över telefonen till sin mamma men hon svävade in och ut ur medvetande. När larmoperatörerna fick henne att prata lyckades hon bara säga enstaka ord.

Från lillasyster hörde larmoperatörerna inget alls.

Greps på en buss

När polis och ambulans anlände till platsen möttes de av en makaber syn med blodspår i hela lägenheten. Modern och lillasystern var fortfarande vid liv – men hade båda livshotande skador från flera knivhugg. Även pojken var knivhuggen, men med lindrigare skador.

Innan kvinnan fördes till sjukhus hann hon berätta hon vem som gjort detta mot dem: Hennes expojkvän, frisören Salim Mustafa.

Kort därefter kunde han gripas på en buss i närheten.


Salim Mustafa efter gripandet. På sig hade han kvinnans rosa luvtröja. En annan, blodfläckig tröja hittades i hennes lägenhet.
Foto: Polisen

På måndagen meddelade Eksjö tingsrätt dom mot Salim Mustafa. Han döms till livstids fängelse och utvisning. Han döms bland annat för mordförsök mot kvinnan och flickan, medan han döms för grov misshandel mot pojken.

Kvinnan i 30-årsåldern var ensamstående med två barn och bodde i norra Sverige när hon tidigare i år kom i kontakt med Salim Mustafa genom en gemensam bekant.

”Vill inte ha någon relation”

De flyttade ihop i en lägenhet i Eksjö – men efter en månad sprack förhållandet eftersom kvinnan ansåg att han ljugit för henne samt visat våldsamma tendenser.

– Sen den dagen, trots att jag sa till honom att jag inte ville ha någon relation med honom, så följde han efter mig och släppte mig inte, har kvinnan sagt i förhör.

Allteftersom kvinnan ignorerade honom tog Mustafa till alltmer drastiska metoder för att påkalla hennes uppmärksamhet.

Vid ett tillfälle tog han sig in i hennes bostad och vägrade lämna den. När polisen anlände gömde han sig under sängen och händelsen slutade med att de fick släpa ut honom ur lägenheten.

Vid ett annat tillfälle fick kvinnan ett samtal om att 28-åringen var på akuten och låg för döden. När hon anlände till sjukhuset mötte han upp henne – och erkände att allt var iscensatt. Sedan stal han kontanter och värdesaker från henne, som hon fick tillbaka flera dagar senare.

Möttes som vänner

Till slut gick kvinnan med på att ha kontakt med mannen – som vänner.

Salim Mustafa sa att han saknade barnen mycket och de tyckte också om honom, har kvinnan sagt i förhör.

Den 14 augusti i år träffade hon och barnen honom i Jönköping. Efter mötet följde han med till Eksjö.

Salim Mustafa fångades på övervakningskameror tillsammans med sin exflickvän och hennes barn innan han försökte mörda henne och dottern och misshandlade sonen svårt.
Foto: Polisen

Där försökte han checka in på ett hotell med det var fullbokat, varpå han bad om att få sova över hos henne. Han frågade då hur hon kunde lämna honom ute i kylan, har kvinnan sagt i förhör. Hon fick skuldkänslor och lät honom följa med hem.

Till en början var han enligt kvinnan lugn och trevlig.

Men sedan barnen somnat angrep han henne med en kökskniv och högg henne i bland annat halsen och bålen. Vid det första hugget med kniven så skrek hon inte men vid det andra kunde hon inte stå ut, har hon sagt i förhör.

Därefter gav han sig på barnen. Flickan högg han i ansiktet, bålen och handen, och pojken blev huggen i bålen, på halsen, armarna och benen. 

Efter våldsdådet sade han, enligt kvinnan: 

”Förstår du nu hur mycket jag älskar dig?”

Han uppmanade henne att skylla på sin exman, och gick.

Polisens tekniker undersöker området runt huset i Eksjö, där kvinnan och hennes barn hittades knivhuggna.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skyller på maskerade män

Kvinnan och dottern fick livshotande skador. Allvarligast var stickskadorna som de båda fick i buken och som skadade inre organ. Enligt rättsläkaren hade de sannolikt förblött om de inte hade fått akut sjukvård. Även sonen blev knivskuren men fick inga livshotande skador.

Även sonen har pekat ut Salim Mustafa som gärningsman. När Mustafa greps hade han blod på kläderna och DNA från både kvinnan och sonen på sig. Han bar också en rosa tröja tillhörande kvinnan som inte hade några blodfläckar, samtidigt som en undanstoppad tröja med blodfläckar hittades i hennes lägenhet.

Salim Mustafa på Lidl före gripandet.
Foto: Polisen

Salim Mustafa förnekar brott. Han hävdar att kvinnan var dödshotad av sin familj på grund av relationen med honom. Han säger att tre maskerade män kom in lägenheten och angrepp henne och barnen och att han försökte hjälpa henne.

Livstids fängelse

Men tingsrätten tror inte på honom. Enligt rätten är det bevisat att de var han som begick gärningarna den 14 augusti. Straffet blir alltså livstids fängelse. 

Tingsrätten pekar i sin dom på flera försvårande omständigheter, bland annat att mannen hade avsikten att mörda kvinnan och dottern, att angreppet skedde i deras hem och att han, trots att kvinnan avslutat förhållandet, måste ses som en närstående.

”Den mest försvårande omständigheten är dock att Salim Mustafa gett sig på en femårig flicka och utsatt henne för flera knivhugg, varav två varit särskilt svåra. Ett av huggen här gått igenom hela flickans kropp”, skriver tingsrätten. 

Salim Mustafa utvisas också med återreseförbud utan tidsbegränsning. Han är statslös palestinier från Libanon. Han har inget uppehållstillstånd och det finns sedan 2018 ett utvisningsbeslut mot honom som vunnit laga kraft. Enligt Migrationsverket finns inga hinder för att utvisa honom till Libanon.


TV: Döms för mordförsök på mamma och barn

Man försökte mörda mamma och dotter, nu döms mannen till livstids fängelse och utvisning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.