Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han dödade sin ME-sjuka hustru – döms till fängelse

Hovrätten sänker Richard Lundgrens straff.
Richard Lundgren med Thomas Bodström.Foto: JENNIE JOHANSSON / SVERIGES RADIO
Bild ur polisens förundersökning.Foto: Polisen

Richard Lundgren gav sin fru en dödsinjektion.

Hustrun var svårt sjuk i ME och injektionen skedde enligt utredningen i samtycke.

Hovrätten sänker nu dråpstraffet från 18 till 12 månader – men Lundgrens advokat Thomas Bodström vill ta fallet till Högsta domstolen.

Hustrun hade varit sjuk i nära 20 år när paret i Nordingrå i fjol bestämde sig för att avsluta hennes liv. I ett filmklipp säger hustrun att det är som en ”tortyrkammare” att leva med ME.

Planen var att hon skulle ta sitt liv genom att andas in kväve. När anordningen inte fungerade krossade maken Richard Lundgren narkotiska tabletter, fyllde en kanyl med innehållet och injicerade hustrun. Efter 90 sekunder var hon död.

Dödssprutan blev slutet på hustruns lidande. Samtidigt blev det starten på en uppmärksammad och utdragen rättsprocess där alla parter är överens om vad som skett men inte vad som är brottsligt.

”Stark mänsklig medkänsla”

– Han är helt öppen med vad han har gjort, men han anser inte att det han gjort är brottsligt. Han menar att det var en nödsituation, har Lundgrens försvarsadvokat Thomas Bodström tidigare sagt.

Tingsrätten höll inte med och dömde honom i november till ett och ett halvt års fängelse för dråp. Domen överklagades.

På torsdagen meddelade Hovrätten för Nedre Norrland att fängelsestraffet kortas till ett år. I domen radas förmildrande omständigheter upp:

Att brottet ”föranletts av en stark mänsklig medkänsla”, att Lundgren angav sig frivilligt och hjälpt till i utredningen, att hustrun ”får anses ha varit i en nödsituation” och att Lundgrens handlande ”utgjort s.k. nödhjälp”.

Bodström vill gå till HD

”Hovrätten anser sammantaget med hänsyn till dessa omständigheter att straffvärdet motsvarar ett års fängelse. Omständigheterna är inte så förmildrande att det är uppenbart oskäligt att döma till påföljd. Richard Lundgren ska därför inte meddelas påföljdseftergift. Någon annan påföljd än fängelse är inte aktuell”, står i domen.

Richard Lundgrens advokat Thomas Bodström säger:

– Det är klart att det är bra att de sänker straffet, men vi är inte nöjda förrän han blir frikänd. Med tanke på att det här inte prövats i Högsta domstolen sedan 1979 tror jag att det finns goda chanser.

Fallet 1979 rörde en ”i det närmaste helt förlamad” man som fick hjälp av en kvinna att ta sitt liv genom att kvinnan stoppade in tabletter i mannens mun. Straffet blev ett års fängelse för dråp, alltså detsamma som hovrätten nu dömt ut i fallet Richard Lundgren.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.