Han erkände hustrumord – släpps efter 395 dagar

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).
Attunda tingsrätt.
Foto: OLLE SPORRONG

Familjefadern ringer 112 och säger till SOS att han dödat sin fru med ”sina händer”.

När han häktas erkänner han.

Nu har han släppts efter 395 dagar i häkte och kommer därmed inte att dömas för mordet.

Klockan var elva på förmiddagen den 30 december 2018 när familjefadern från Järfälla hade tagit sig till polisstationen i Jakobsberg.

Han ringde på men fick inget svar på det obemannade kontoret. Då ringde han i stället 112, presenterade sig och sa:

– Jag har dödat, jag har dödat min fru.

– Med mina händer.

En polispatrull skickades för att gripa mannen.

En annan ryckte ut till parets villa. Där mötte de parets två tonårsbarn, som inte hade någon aning om att fadern lämnat hemmet – eller att modern låg död i ett sovrum på övervåningen.

Släpps på fri fot efter 395 dagar

I det första förhöret berättade mannen att han och hustrun hade ett stormigt äktenskap med ständiga bråk.

Han berättade vidare: Paret sov i separata rum. Under natten hade han gått in i hennes rum för att döda henne. Med sig hade han en kniv, som han avstod från att använda eftersom han inte tål att se blod. I stället kvävde han henne genom att täppa till luftvägarna.

Men under utredningens gång lämnade mannen uppgifter som spretade åt olika håll. Samtidigt som han sagt att han dödat henne sa han dels att han inte visste hur hon hade dött, dels att han var övertygad om att hon tagit sitt liv.

När en utdragen utredning var till ända ansåg åklagaren att erkännandet och stödbevisningen räckte för att väcka åtal för mord.

I tisdags avslutades rättegången. Nu har Attunda tingsrätt beslutat att mannen ska försättas på fri fot i väntan på dom. Det sker efter att han suttit häktad i 395 dagar.

Advokaten: ”Ingen skada på halsen”

Domstolens besked är en väldigt stark indikation på att en frikännande dom är att vänta när den meddelas den 26 februari.

Mannens försvarsadvokat Arvid Danielsson säger att han inte är förvånad över att hans klient försatts på fri fot. Han menar att det går att dra paralleller till de falska erkännandena i Thomas Quick-utredningarna.

Advokat Arvid Danielsson fick mannen friad i mordrättegången i Attunda tingsrätt.
Foto: OLLE SPORRONG

– Man har stirrat sig blinda på vissa delar och sett det man vill se. Det är potentiellt väldigt farligt men jag menar att det kan ha varit så, säger Danielsson och fortsätter:

– Han säger att han håller mot halsen, känner hat och trycker till hårt. Men hon har ju ingen skada på halsen.

Under rättegången har försvaret drivit en helt annan linje – att kvinnan tog sitt liv med råttgift.

Att hon fått i sig råttgift är fastställt, men i utredningen har åklagaren valt att fästa lite vikt vid det. Eftersom det rört sig om små doser har det förmodligen inte haft någon påverkan på dödsfallet, har åklagarens linje varit.

Tre rättsläkare – tre teorier

Tre rättsläkare har sagt sitt i målet – med tre olika slutsatser. Den första menar att det är mest troligt att kvinnan blivit strypt till döds. Den andra att det är mest troligt att hon dog av förgiftning. Den tredje lämnar öppet för att båda varianterna kan stämma.

Arvid Danielssons teori är att den extrema situation som mannen befann sig i sannolikt drev honom till ett falskt erkännande. Advokaten menar att det får stöd av den suicidforskare som försvaret kallade som vittne i målet.

– Han har agerat irrationellt i syfte att folk inte ska tro att hon har tagit livet av sig, säger han och fortsätter:

– De här personerna har bott i Sverige i 30 år, men de kommer från muslimska länder där stigma kring suicid är mycket högre. I kulturen och religionen kommer man till helvetet om man begår självmord.

Expressen har sökt kammaråklagare Kristina Wik för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.