Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han döms för mordet på lärarstudenten Shayan, 22

Får 18 års fängelse.
Shayan blev bara 22 år gammal.
Polisens bilder från utredningen.Foto: Polisen.
Polisens bilder från utredningen.Foto: Polisen
Polisens bilder från utredningen.Foto: Polisen
Övervakningsbilder visar hur kusinerna Shayan och Dia Gaff lämnade kaféet för att gå mot bilen. Ögonblick senare blev de beskjutna.Foto: Polisen

22-årige Shayan Gaff sköts till döds på öppen gata.

Sannolikt mördades den ostraffade lärarstudenten av misstag – den troliga måltavlan var hans dubbelgångare, enligt utredningen.

Nu döms 26-årige Hamo Boodaghian till 18 års fängelse för mordet.

– För ett sånt här brott finns inget annat än livstid, säger Shayans mamma Paiker Gaff.

– Min klient ska överklaga, säger Boodaghians advokat Amir Andouni.

Kvällen den 21 oktober satt Shayan Gaff och hans kusin Dia Gaff på ett kafé i Segeltorp och rökte vattenpipa.

Under den efterföljande promenaden mellan kaféet och bilen blev de beskjutna av en gärningsman beväpnad med automatpistol. När skytten försvann från platsen på en moped låg Shayan kvar på marken – dödligt skjuten med flera skott.

Senare under kvällen fick hans familj beskedet att han var avliden.

Tidigt i utredningen gick polisen ut offentligt med sin teori att Shayan hade blivit mördad av misstag. Att skytten hade förväxlat den 22-årige ostraffade lärarstudenten med någon annan.

Shayan Gaff läste tredje året på universitetet för att ta sin lärarexamen. Samtidigt jobbade han extra på ett apotek och på Gröna lund.Foto: Privat
Foto: Privat

Domstolen: ”Ren avrättning”

Sedan i höstas har 26-årige Hamo Boodaghian suttit häktad misstänkt för mordet. Rättegången avslutades nyligen och på torsdagen meddelade Södertörns tingsrätt sin dom: 18 års fängelse för mord, mordförsök och grovt vapenbrott.

– Gängkriminaliteten och skjutningar med automatvapen på allmän plats är livsfarlig inte bara för gängmedlemmarna själva. Den drabbar också helt oskyldiga människor, som i det här fallet, säger kammaråklagare Anna Stråth.

Åklagaren yrkade på livstids fängelse – något som Shayans föräldrar också ville se utdömt.

– Jag är så besviken. Jag är inte nöjd med resultatet. För ett sånt här brott finns inget annat än livstid, säger mamman Paiker Gaff och fortsätter:

– Det är inte bara Shayan som är borta. Jag, min man och Shayans lillebror finns inte heller kvar. Vi lever men livskvaliteten är borta, säger hon.

Shayans pappa Sherko säger:

– Han satt i fängelse. När han kom ut tog det två månader innan han sköt min son. Vem kan garantera att han inte skjuter någon annans son nästa gång han kommer ut?

”Var inte på platsen”

Också Hamo Boodaghian, som dömdes mot sitt nekande, är besviken över tingsrättens dom.

– Min klient är självfallet besviken över att tingsrätten inte gick på hans linje. Därför ska han överklaga. Han anser att han mot sitt nekande inte kan dömas för vare sig mord eller medhjälp till mord, säger advokat Amir Andouni som representerar Boodaghian.

– Han är övertygad om att hovrätten kommer att göra en annan bedömning än tingsrätten.

– Min klient var inte på platsen. DNA-bevisningen, som tingsrätten fäste avseende vid, placerar honom inte på platsen. Man kan inte bestämma när och hur DNA avsatts, den kan därför inte ha någon avgörande betydelse, säger han

Shayan tillsammans med sin familj. Pappa Sherko till vänster, lillebror Cara och mamma Paiker.Foto: Privat

Påföljden är betydligt skarpare än standardstraffet för mord, som är 14 års fängelse. I domen kommenterar tingsrätten strafflängden:

”Tingsrätten beaktar vid straffmätningen att Shayan Gaff utsatts för ett mycket hänsynslöst överfall med omfattande skott med automatgevär på nära avstånd bakifrån. Det har varit fråga om en ren avrättning och utredningen talar därtill med styrka för att det skett ett misstag och att skytten tagit fel på person. Av Dia Gaffs uppgifter framgår att Shayan Gaff var vid medvetande efter att han träffats av skotten, att han uppenbarligen hade ont och undrade varför han sköts. Shayan Gaff har av allt att döma lidit innan han dog.”

Redan samma kväll som Shayan dog gjorde polisen avgörande genombrott i utredningen. I en källargång i Vårby gård fann man mopeden och vapnet som använts vid mordet.

Dessa kunde i sin tur via DNA kopplas till Hamo Boodaghian.

Hamo Boodaghian döms nu till 18 års fängelse för mord.Foto: Polisen
Hamo Boodaghian, 26, döms till 18 års fängelse för mordet på Shayan Gaff.Foto: Polisen

Tros ha mördats av misstag

Enligt polis och åklagare är det sannolikt att Boodaghian mördade Shayan av misstag, i tron om att han sköt mot en annan person.

Hamo Boodaghian är enligt polisen kopplad till ett kriminellt nätverk i Vårby gård som i flera år legat i konflikt med en gruppering baserad kring Rågsved och Hagsätra. Polisen har tidigare kopplat flera skjutningar, varav ett mord, till gängkriget.

I utredningen har flera personer påpekat att Shayan till utseendet var väldigt lik en 21-årig medlem i den rivaliserande grupperingen. Vid tiden för mordet på Shayan var det också känt att det fanns en stor hotbild riktad mot denne man.

Tre veckor efter mordet på Shayan sköts 21-åringen och en kamrat till honom i en bil i Hallonbergen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.