Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensk akademiker häktad efter tre mord i Barcelona

Svensken misstänks för tre mord- se när han flyr och grips.
Här grips mannen av polis.
Foto: El Caso / El Caso
Svensken misstänks för tre mord i Barcelona.
Här flyr mannen.

Svensken som misstänks för tre mord i Barcelona ser ut som en klassisk kriminalgåta:

I hans bakgrund finns bara ett lågt bötesstraff efter att han gripits av polis med cannabis, några mindre skulder och en skilsmässa.

Han har bott i Uppsala där han också läst juridik.

På torsdagen häktades han av en spansk domstol.

Svensken som greps i Barcelona i måndags misstänks nu för tre mord. Han flydde från en brand och sågs klättra ned för en husfasad klädd i en mopedhjälm och piratbyxor. Efter en kort flykt greps han på ett torg.

Utrikesdepartementet bekräftade i måndags att det rör sig om en svensk medborgare.

– Han är hemmahörande i Svealand. Sveriges ambassad i Madrid följer ärendet, sa Linn Duvhammar vid UD.

Mannen, som är i 30-årsåldern, misstänks nu ha mördat tre personer:

En man som hittades död i den brinnande lägenheten som svensken flydde från.

En kvinna som hittades död i närheten av den brinnande lägenheten. Hennes död såg först ut som en olycka men när svensken greps hittades tillhörigheter från henne på honom.

Den 50-årige journalisten David Caminada Diaz som höggs i bröstet vid ett rån i Barcelona före gripandet av svensken. Han dog på sjukhus under onsdagen, rapporterar spanska El Caso. 

Inga tecken på våld i mannens förflutna

Barcelonamannen har tidigare bott i Uppsala. Han är inte straffad i Spanien enligt polisen där och han har inget långt straffregister i Sverige. Det enda som hittas är ett strafföreläggande från 2013. Han fick då dagsböter efter att han varit påverkad av cannabis när han togs av polis. Han hade också två gram cannabis på sig när han greps.

Åklagaren som utfärdade strafföreläggandet för ringa narkotikabrott gav honom 50 dagsböter. Eftersom hans inkomst var låg kostade varje dagsbot honom bara 50 kronor.

Mannen nöjde sig med det straffet och tog inte saken vidare till en rättegång.

Det är allt som verkar finnas i mannens brottsliga förflutna.

Det finns inga tecken på våldsamheter eller annan grövre brottslighet.

Mannen har en akademisk bakgrund

I hans bakgrund finns också några mindre skulder som gått vidare till Kronofogden. Det har bland annat handlat om obetalda tv-avgifter. Under de senaste två åren har han nolltaxerat i Sverige och de tre föregående har han haft inkomster runt 30 000 kronor per år.

Mannen har bott i Uppsala där han också läst juridik. Han har tagit drygt 200 universitetspoäng.

Den senaste noteringen om mannen i en svensk domstol är en skilsmässa för två år sedan. De två makarna ansökte om en gemensam äktenskapsskillnad efter att ha varit gifta i tre år och eftersom de inte hade några barn tillsammans godkändes den direkt av tingsrätten. Enligt svensk folkbokföring har mannen inte heller några andra barn från tidigare förhållande.

Efter skilsmässan har han varit folkbokförd hemma hos sina föräldrar i ett idylliskt radhusområde i utkanten av den mellansvenska staden där han också vuxit upp.

Tre överfall

I hemstaden har han alltså en akademisk bakgrund och tidigare spelat fotboll i lägre divisioner.

Barcelonamannens bakgrund ger inga svar på frågan om hur han kunde hamna i en kaosartad situation som slutade med tre mord.

Bilderna från gripandet efter de tre överfallen, som publicerats av El Caso, visar en man som inte ser ut att må bra. Hans skrik hörs över hela torget när han brottas ned av polis.

Nu arbetar polisen för fullt med att ta reda på varför svensken gav sig ut på sin våldsturné.

På torsdagseftermiddagen meddelades att svensken häktas av spansk domstol, misstänkt för bland annat tre mord och två rån. Det skriver domstolen via Twitter.

Expressen har varit i kontakt med en anhörig till svensken, som i nuläget inte kan säga något om det som har hänt i Barcelona.

Det vet vi om den misstänkte trippelmördaren

Expressens krimchef Mattis Wikström om svensken bakgrund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.