Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hälften av de gripna i våldsvågen under 18

Kriminalkommissarie Gunnar Appelgren om våldsvågen i Stockholm den senaste tiden.
Tre tonåringar misstänks för att ha skjutit med automatvapen i Gubbängen.
Foto: Janne Åkesson/ Swepix

Ytterligare en 15-åring har gripits och sitter häktad för att ha skjutit med automatvapen mot bostäder i Stockholmsförorten Gubbängen några dagar före nyårsafton.

Trots att de båda misstänkta bara är barn vågar åklagaren Karin Hammar inte flytta dem till ett ungdomshem. Under torsdagen begär hon att de hålls kvar i häkte.

– Det är risk att de försvårar utredningen annars.

De beskrivs allt oftare som ”barnsoldater” i gängkriget och de blir allt fler. Efter den senaste månadens många grova våldsdåd i Stockholmsregionen har ett 30-tal personer gripits, varav hälften uppges vara under 18 år. 

Skottsalvor med automatvapen

De första uppmärksammade dåden med unga misstänkta i vinterns våldsvåg skedde i Gubbängen i södra Stockholm den 28 december. Någon avlossade skottsalvor med automatvapen, först mot en balkong, senare mot en i lägenhetsdörr inne i ett trapphus. 

Misstankarna gäller skottlossning med automatvapen mot två adresser i Gubbängen.
Foto: OLLE SPORRONG
Tre tonåringar misstänks för att ha avlossat ett 20-tal skott mot en lägenhetsdörr i Stockholmsförorten Gubbängen.
Foto: Läsarbild

Polis fanns i närheten och kunde gripa två pojkar, en 14-åring och en 15-åring, båda skrivna i en mindre stad i Mellansverige. 

Den 10 januari anhölls ytterligare en 15-åring. De jämnåriga ynglingarna har häktats medan 14-åringen har överlämnats till sociala myndigheter. 

14-åringen blir inte formellt förhörd i utredningen på grund av sin låga ålder, men polisen har pratat med honom.

– Han nekar, säger pojkens juridiska ombud Tobias Fälth som i övrigt är mycket förtegen om sin klients situation.

– Det är ung kille. Att vara omhändertagen och skild från sin familj, roligare kan man ha det.

Gått i specialskola

Pojken kommer från en stor familj som invandrade till Sverige 2015. Pappan är nyligen avliden och styvpappan bor inte med resten av familjen.

Pojken började sjuan i en vanlig högstadieskola men placerades senare i en friskola för barn med särskilda behov. 

Dit gick han inte så ofta.

– Han hade hög frånvaro, men vi hade inga problem men honom annars, säger en anställd på friskolan.

– Han uppförde sig väl, efter omständigheterna.

Både 14-åringen och den ena 15-åringen, som liksom sin pappa har skyddad identitet, var på rymmen från HVB-hem när de greps för skjutningen i Gubbängen. Båda har en stökig bakgrund. Bland annat har 15-åringen åtalats för att i höstas ha rånat en jämnårig på en märkesväska och hotat honom med våld om han gick till polisen.

”Gränslöst beteende”

Båda pojkarnas föräldrar har inför LVU-besluten vittnat om svårigheter att klara av dem. Det framkommer att de har haft en ”dålig attityd mot polis och i butik”, uppvisat ”gränslöst beteende” mot omgivningen och sysslat med droger och brott. Det har funnits misstankar om att 15-åringen hanterat vapen.

Den sist gripne pojken är i likhet med 14-åringen utländsk medborgare och han har en mamma som invandrade till Sverige för bara några år sedan. Pappan har aldrig varit folkbokförd i Sverige. 

Nu riskerar de båda 15-åringarna hårda straff för mordförsök och grovt vapenbrott. 

– Det är ju förundersökningssekretess men jag kan väl ändå säga att det inte är säkert att polis och åklagare har rätt person, säger den senast gripne pojkens advokat Douglas Bigosinski.

Han är mycket kritisk till att barn hålls häktade och tror att det bryter ner dem.

Förlängd häktning

Men under torsdagen väntas åklagaren begära förlängd häktning eftersom hon anser att det finns synnerliga skäl. 

– Det är inte lätt att sitta häktad när man är så ung men jag försöker se till att de får träffa familjen och ha kontakt med socialtjänsten, säger Hammar.

– Däremot finns det risk att de förstör utredningen om de flyttas till ett SIS-hem eller liknande. 

Karin Hammar tror att pojkarna har agerat mot betalning på uppdrag av andra kriminella men har inga misstankar om vem som i så fall beställt skjutningarna.

– Den ena 15-åringen som greps på platsen har pratat lite grann men lämnar inte så mycket uppgifter. Båda förnekar brott. 


Polisens stoppade dåd: ”Legat rätt flera gånger”

Kim Malmgren om helgens skjutningar: "Polisen har ganska god kunskap i vilka miljöer det här sker".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.