Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

GW:s hyllning: ”Är helt fenomenala”

Kriminologiprofessorn kommenterar filmen om Sture Bergwall.
David Dencik och Jonas Karlsson spelar huvudrollerna i ”Quick”, filmen om Sture Bergwall. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Leif GW Persson under inspelningen av Brottsjournalen. Foto: OLLE SPORRONG

”Quick”, filmen om Sture Bergwall, rullar just nu på svenska biografer. 

Fallexperten Leif GW Persson uppskattar slutresultatet – speciellt insatserna från huvudrollsinnehavarna David Dencik och Jonas Karlsson. 

– De är helt fenomenala, säger Persson i TV4-programmet Brottsjournalen. 

Filmen ”Quick” är baserad på Hannes Råstams bok ”Fallet Thomas Quick: att skapa en seriemördare”. David Dencik spelar huvudrollen Sture Bergwall, mannen som blev dömd för åtta mord i vad som beskrivits som Sveriges största rättsskandal genom tiderna. Jonas Karlsson spelar Råstam. 

Leif GW Persson har varit en av offentlighetens mest profilerade röster kring fallet Bergwall. Han har sett filmen, som regisserats av Mikael Håfström, skaparen bakom Jan Guillou-filmatiseringen ”Ondskan”. 

LÄS OCKSÅ: Så tyckte Expressens kritiker om ”Quick” 

GW hyllar ”Quick”

Persson är imponerad, berättar han i TV4-programmet Brottsjournalen. 

– Det är ingen dokumentär, men jag vill påstå att den fångar väl upp det väsentliga budskapet. Och ur en estetisk synpunkt så tyckte att det var en högst sevärd film. Jag är inte filmkritiker, men jag satt där utan känslan av illa åtgånget sittfläsk, säger Persson. 

– Huvudrollerna är helt fenomenala. 

Bergwall dömdes till psykiatrisk vård 1991 och började, som patient på Säters sjukhus, erkänna sig skyldig till ett 30-tal mord. 

”Tokigt bortom allt förstånd”

2008 berättade han för SVT-journalisten Hannes Råstam att han inte begått något av de mord han erkänt. Bergwall friades formellt för alla mord 2013. 

Persson tror att fallet Bergwall knappast kommer att upprepas. 

– Jag har väldigt svårt att tro det. Kombinationen av personer som skötte utredningen är svår att hitta motsvarigheter till. Jag tror inte att vi ska tillskriva den för stor generell bärighet. Jag tror att det lyckligtvis var ett undantag. Det här är tokigt bakom allt förstånd, säger Persson. 

Här är tre nyheter att hålla koll på.