Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

GW om mordet på Peter, 16: ”Ovanligt – fläckfri bakgrund”

På måndagen hölls en minnesstund för Peter Plax på hans skola i Danderyd.
Peter Plax med sin mamma Olga Teouch. Foto: Privat
Bild från minnesstunden för Peter Plax, 16. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Leif GW. Foto: OLLE SPORRONG

Vid en avskild badplats mördades Peter, 16, med yxa enligt polisens misstankar.

Dådet har skakat Danderyd – och gäckar polisprofessor Leif GW Persson:

– Deras bakgrund är helt fläckfri och modus operandi är ovanligt, säger han i TV4:s ”Nyhetsmorgon.”

Det var i fredags som mordlarmet kom från badplatsen i Sollentuna norr om Stockholm. En tonårspojke – den misstänkte mördaren – ringde själv 112. Peter Plax, 16, fördes till sjukhus svårt skadad men hans liv gick inte att rädda. Tonårspojken har under häktningsförhandlingen erkänt.

– Indirekt har han gjort det genom att inte bestrida åklagarens häktningsyrkan eller att det föreligger sannolika skäl, säger hans advokat Rickard Appelberg.

I onsdagens ”Nyhetsmorgon” gav Leif GW Persson sin syn på fallet.

Leif GW: ”Ovanlig händelse”

– Det är en mycket ovanlig händelse. Dels är det ovanligt sett ur modus operandi. Det finns starka indikationer på att det är en förberedd gärning, säger GW och fortsätter:

– Deras bakgrund är helt fläckfri. De är väldigt framgångsrika i sina studier, de kommer från väletablerade medelklassmiljöer i områden som inte på minsta vis är socialt utsatta. Det är mycket ovanligt.

En jämnårig pojke sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet.

De bakomliggande orsakerna kan vara ”i stort sett vad som helst”, säger GW.

– Tidigare okänd psykisk ohälsa eller någon form av konflikt mellan dem som inte varit känd av omgivningen. Man ska passa sig för att spekulera, det kommer att visa sig.

Döms tonåringen för mord väntar ett av två scenarier:

Ska psykundersökas

– Inte fängelse men han kommer att lämnas över till den åldersmässiga motsvarigheten, det vill säga sluten ungdomsvård. Då genomförs en kraftig straffreduktion med tanke på hans låga ålder. Så vi talar om två-tre år på ett slutet ungdomshem. Det är den ena möjligheten, säger GW i ”Nyhetsmorgon.”

– Den andra, den sannolika, är att psykvården tar hand om honom. Att det i samband med utredningen framkommer att han varit sjuk ur rättspsykiatrisk synpunkt. Hamnar han där kommer han sannolikt att vårdas under längre tid än vad han skulle ha tillbringat på ungdomshemmet.

Tingsrätten har beslutat om en så kallad paragraf 7-undersökning, en mindre variant av en rättspsykiatrisk undersökning. Den kommer att genomföras den närmaste tiden.

LÄS MER: Tonåringen misstänks ha planerat yxmordet på Peter, 16 

Hör Peter Plax vänner om hur de minns honom.