Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Gudfadern” i Södertälje släppt ur franskt fängelse

Ur arkivet: Det här är Södertäljenätverket.
Bülent Aslanoglu vid domstolen i franska Lille 2014.Foto: KRISTOFER SANDBERG / KRISTOFER SANDBERG
Bülent Aslanoglu i Frankrike 2014.Foto: KRISTOFER SANDBERG / KRISTOFER SANDBERG

Bülent Aslanoglu, 45, kallas för Södertäljenätverkets Gudfader. 

Han dömdes för inblandning i att ha smugglat ett kvarts ton kokain från Venezuela till Frankrike. 

Nu är han fri, enligt Länstidningen Södertälje, och ska ha synts i hemstaden Södertälje. 

– Om någon gör något mot min familj eller mot mig har jag inga gränser för vad jag kan vara kapabel till, berättade Aslanoglu för Expressen från häktet i Frankrike 2014. 

Bülent Aslanoglu har släppts ur franskt fängelse, rapporterar Länstidningen Södertälje, LT. 

Så sent som i februari 2017 dömdes han av fransk domstol till 12 års fängelse för sin inblandning i att ha smugglat en kvarts ton kokain från Venezuela till Frankrike. 

Han dömdes dock endast för elva kilon som hittats på en annan plats i malmfartyget som användes. 

Efter frisläppandet har Aslanoglu varit på besök i Södertälje, enligt LT. 

– Nu har han lämnat Södertälje, säger en polis till LT

Orsaken till att Aslanoglu släppts är att han har varit frihetsberövad i målet sedan 2013 och har avtjänat halva strafftiden, enligt fransk praxis. 

Bülent Aslanoglus roll i nätverket: ” Vissa är backar”

Bülent Aslanoglu har av polisen pekats ut som grundaren av Södertäljenätverket som styrde stadens undre värld med järnhand. 

Livstidsdömde Bernard Khouri var nätverkets ledare på plats i Södertälje. 

Bülent Aslanoglus roll var mer nedtonad då han under många år bodde i Colombia och Venezuela – han beskrivs ändå som organisationens Gudfader. 

– Man har spelat som ett fotbollslag. Vissa är backar, vissa spelar försvar och vissa spelar forwards. Jag kanske fick en roll som var mer än vad jag ville. Jag var inte så mycket för våld för jag ville inte väcka polisens uppmärksamhet, berättade Aslanoglu för Expressen i en intervju genom ombud 2014. 

Sedan gjorde han ett tillägg: 

– Men du ska inte glömma en sak. Jag kan vara jävligt våldskapabel också. Det ska jag inte sticka under stol med. Skulle någon försöka göra något mot min familj eller mot mig har jag inga gränser vad jag kan vara kapabel till. 

Knarkfartyget upptäcktes för åtta år sedan

Under en tullkontroll i juli 2011 upptäcktes malmartyget ”Tarangs” dyrbara, oredovisade last: 358 kilo kokain på olika platser i båten. 

Båten hade färdats från Venezuela till hamnen i Dunkerque. 

Enligt häktningsbeslutet på Aslanoglu var värdet på partiet 900 miljoner kronor. 

Sedan dröjde det till 2013 innan Bülent Aslanoglu greps i en lägenhet i Marbella på spanska solkusten. Detta efter att spår från telefontrafik pekat mot honom. Åklagaren ansåg att Aslanoglu var huvudmannen och skulle dömas för hela partiet men domstolen ansåg att han endast kunde knytas till elva kilo kokain. 

I februari 2017 dömdes Aslanoglu till 12 års fängelse. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.