Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Grodmansligans” ledare fast i polisens gryningsräd

Enormt tillslag mot svenska kriminella nätverk.
Som ledare för ”Grodmansligan” har Kjell Johansson i decennier varit en av Sveriges mest ökända brottslingar.
Foto: Mikael Hylin

Som ledare för ”Grodmansligan” har Kjell Johansson i decennier varit en av Sveriges mest ökända brottslingar.

Efter Trojan Shield-insatsen sitter han nu anhållen – återigen misstänkt i en stor knarkhärva.

På måndagsmorgonen slog polisen till och grep honom i Vimmerby.

– Han är misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott under tiden januari fram till gripandedagen, säger kammaråklagare Jonas Peterson.

Klockan 06 på måndagsmorgonen inledde polisen en massiv insats där man slog till mot en lång rad misstänkta brottslingar inom ramen för den stora, internationella insatsen ”Trojan Shield”.

Allt bygger på uppgifter från krypteringstjänsten Anom, som de senaste åren har använts av kriminella som vill planera sin ljusskygga verksamhet i fred.

Men det fanns en hake.

Anom kontrollerades i hemlighet av amerikanska FBI – som därmed kunde övervaka all kommunikation. Fällan resulterade i 800 gripanden i 16 länder, varav 155 svenska.

Ett av tillslagen gjordes i Vimmerby där 72-årige Kjell Johansson greps. Han är nu misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott under perioden januari 2021 fram tills gripandet. Kammaråklagare Jonas Peterson bekräftar att gripandet är en del av Trojan Shield.

Kjell Johansson är välkänd i kriminella sammanhang och har i flera decennier varit en av landets mest ökända narkotikasmugglare.

Efter att tidigare ha varit styrman i handelsflottan dömdes han för narkotikabrottslighet första gången 1983, kopplat till att 120 kilo hasch smugglades.

I slutet av 80-talet blev han rikskänd som ledare för knarksmugglarligan ”Grodmansligan”. Namnet uppstod efter att Johansson, iförd grodmansdräkt med lufttuber, försökt simma i land med 20 kilo amfetamin. Kuppen var spektakulär, men misslyckades. Polisen hade koll på ligans planer och efter några veckor på flykt greps Johansson och dömdes så småningom till tolv års fängelse.

Därefter har brotten – och fängelseåren – blivit betydligt fler.

Kjell Johansson släpptes 2005

När Johansson var villkorligt frigiven från den första domen greps han återigen. Denna gång i Danmark tillsammans med 30 kilo amfetamin som skulle smugglas till Sverige. För det dömdes han på nytt till ett långt fängelsestraff: Tio år.

När han släpptes ur fängelset 2005 sa han i en SVT-intervju:

– Jag ska njuta av att inte ha någon bevakning, här i fängelset har jag varit bevakad varje dag. Jag vill bli en bra farfar och morfar. Men går det åt helvete nån dag, kanske jag återfaller.

Det dröjde bara några månader innan nästa härva rullades upp. Kjell Johansson greps då misstänkt för att ha smugglat amfetamin från Holland till Sverige tillsammans med det kriminella mc-gänget Bandidos. Det slutade med ännu en dom – och 14 års fängelse.

Johansson frigavs 2014 och har därefter inte dömts för brott.

Måndagens gripande i Småland är en del av en större utredning. Förutom Kjell Johansson sitter ytterligare åtta personer anhållna misstänkta för inblandning i en större knarkhärva.

– Två är misstänkta för grovt narkotikabrott och sju misstänks för synnerligen grov narkotikabrott, bland annat i Sörmland och Stockholms län. De misstänkta är av båda kön och i olika åldrar, säger Jonas Peterson.

Kjell Johansson äldst av de gripna

Enligt uppgifter till Expressen är sju män och två kvinnor anhållna. Kjell Johansson är äldst medan en tidigare ostraffad kvinna i 20-årsåldern är yngst.

Häktningsförhandlingar kommer sannolikt att ske på torsdagen.

– Om inget annat framkommer så kommer samtliga att begäras häktade, säger Jonas Peterson.

Förundersökningen mot de nio misstänkta inleddes formellt i fredags. Innan dess var materialet klassat som ”underrättelsematerial”, av juridiska skäl.

– Delar av det har jag fått ta del av tidigare. Det har behandlats som underrättelsematerial på grund av att man behövt tillstånd från USA för att få använda materialet i en förundersökning. Det tillståndet kom i fredags, säger Jonas Peterson.

Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult om den stora internationella insatsen mot kriminella nätverk.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.