Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gripna juristen slog en polis: ”Vet vad jag gjort”

Sköts på Kungsholmen i Stockholm.
Poliser på plats. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Ambulans på plats efter skjutningen på fredagsmorgonen.Foto: Janne Åkesson/Swepix

Den kvinna som gripits och anhållits i samband med skjutningen av advokaten Henrik Olsson Lilja i centrala Stockholm har varit framgångsrik jurist.

Hon misstänks nu för anstiftan till försök till mord.

Hon är tidigare dömd för våldsbrott mot poliser och har meddelats kontaktförbud mot den nu skjutna advokaten.

Samtidigt beskrivs hon av kolleger som glad, empatisk och med en ”ovanligt framträdande social kompetens”.

Det var på fredagsmorgonen som Henrik Olsson Lilja sköts på Norr Mälarstrand i centrala Stockholm. Advokaten överlevde och kunde själv lämna viktiga uppgifter till polisen. Han pekade ut en namngiven kvinna som möjlig anstiftare bakom attacken men lade också till att en klient skulle kunna ligga bakom.

På fredagsförmiddagen kunde en kvinna gripas och anhållas av polis. Kvinnan i fråga har en koppling till Henrik Olsson Lilja och har tidigare meddelats kontaktförbud mot honom.

Nu sitter hon frihetsberövad, misstänkt för anstiftan till försök till mord.

Hon är också flera gånger dömd för brott: Bland annat har hon dömts för våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman. Samtidigt har hon en framgångsrik karriär som jurist bakom sig.

Kvinnan: ”Vet vad jag gjort”

I samband med utredningen om våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman frågade förhörsledaren hur kvinnan ställde sig till misstankarna.

– Ja förlåt, förlåt självklart så ja nu borde jag ju använda juridiska termer (...). Det andra om jag har gjort det så har jag gjort det i en extrem vad ska man säga... ja nödsituation då. Jag vet ju vad jag har gjort, sa hon.

Kvinnan är tidigare dömd för våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman.Foto: Privat

Brottet gällde att kvinnan slagit en polis i ansiktet med knuten hand.

Tingsrätten kom fram till villkorlig dom och böter i stället för fängelse. ”Det saknas särskild anledning att befara att hon kommer göra sig skyldig till fortsatt brottslighet”, löd resonemanget.

Hon är dömd för våld mot poliser även vid andra tillfällen.

Kollegerna om kvinnan: Glad och empatisk

Kvinnan har haft flera jobb inom domstolsväsendet, både på hovrätt och tingsrätt. Hon har också varit föreläsare i juridik vid ett av Sveriges framträdande universitet.

I en referens, i samband med att kvinnan sökte ett nytt jobb, kallades hon av en kollega för:

”… en mycket kompetent person; glad empatisk och vänlig.”

Hon beskrevs vidare som ”mycket engagerad och kunnig”, och ansågs vara mån om att hjälpa sina kolleger.

En annan referent skrev:

”Hon är en trevlig person. Hon är samarbetsvillig och strävar alltid efter att göra ett bra arbete.”

På ett universitet där kvinnan föreläste fick hon ett gott omdöme av studenterna, Hon var ”allmänt uppskattad för sitt trevliga sätt” och var en bra kollega.

En annan person som jobbat med kvinnan skriver att det var ”mycket trivsamt” att ha henne på avdelningen, och att hon hade ett ”mycket angenämt och trevligt sätt”.

En annan person beskriver att kvinnan har en ”ovanligt framträdande social kompetens”.

Polisens spår i utredningen

Larmet om skjutningen på Norr Mälarstrand kom strax före klockan 09 på fredagsmorgonen. Den kände advokaten hade enligt Expressens uppgifter träffats av flera kulor men kunde själv larma polis genom att låna en grannes telefon.

Advokaten fördes till sjukhus och händelsen rubriceras av polis som mordförsök.

En kvinna har alltså gripits och anhållits – samtidigt pekas själva skytten av vittnen ut som en man och polisen söker en svart SUV som sågs lämna platsen i hög hastighet.

Polisen om de senaste uppgifterna i utredningen.