Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gravid kvinna fick ta skydd – när 17-åring öppnade eld

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
17-åringen döms av tingsrätten för grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan.Foto: Polisen
Den gravida kvinnan skadades i benet av glassplitter, när en kula träffade lokalen.Foto: Polisen / Polisen
Deltagarna vid konferensen fick slänga sig i skydd när en kula gick in i lokalen.Foto: Polisen
17-åringen avlossade fyra skott på öppen gata, slår tingsrätten fast.Foto: Polisen / Polisen

17-åringen avlossade skott mot ett ungdomsgäng, men missade. Istället gick en kula in i en lokal där en konferens för lärare pågick.

Deltagarna fick slänga sig i skydd, och en gravid kvinna skadades av splitter.  

Nu har 17-åringen dömts – till ungdomsvård. 

”Jag satt i konferensrummet och hörde bara pang och så kände jag en svidande känsla på kinden och så kom det blod. Jag vet inte om det kom innan skottet eller när jag slängde mig ner på backen. Det var från splittret. Jag trodde att jag blivit skjuten och hann tänka att nu dör jag”, berättade en kvinna för polisen. 

En eftermiddag i början av mars deltog hon tillsammans med elva andra personer vid en konferens i Huddinge för lärare.

Läraren: Jag känner att det är blod

En annan av deltagarna var gravid. Även hon slängde sig i skydd.

”Sen känner jag längst med benet att det är blött och jag känner att det är blod”, berättade hon för polisen. Hon hade träffats av glassplitter, och fördes med ambulans till sjukhus för kontroll. Fostret var oskatt. 

En kort stund efter skjutningen grep polisen en 17-årig kille. I ett skogsområde i närheten hittades pistolen, som polisen kunde koppla till skjutningen. 

Fyra skott avlossades och de förmodade måltavlorna – ett ungdomsgäng som befann sig utanför lokalen – klarade sig oskadda. Ingen av dem ville medverka i utredningen. 

– Vår arbetshypotes var att det här handlade om en uppgörelse mellan två rivaliserande ungdomsäng, säger åklagare Sara Sundström. 

– Alldeles oavsett om personskadorna blev ringa var det en traumatisk upplevelse för deltagarna vid konferensen, och andra personer som befann sig i närheten. Här har man öppnat eld på allmän plats mitt på eftermiddagen.
En kula gick in i en lägenhet.

17-åringen döms

Nyligen dömdes 17-åringen för grovt vapenbrott, framkallande av fara för annan och skadegörelse. Förutom att en kula gick in i konferenslokalen, gick en annan in i en lägenhet i närheten.

Han ska även betala skadestånd – solidariskt tillsammans med sina vårdnadshavare – om 12 000 kronor till varje konferensdeltagare. Även en person som befann sig i närheten av skjutningen ska få 12 000 kronor i skadestånd. 

Södertörns tingsrätt skriver i domen att det inte råder någon ”tvekan om att det har funnits en konkret fara för målsägandenas liv eller för att de skulle drabbas av svår kroppsskada”. 

Straffet för 17-åringen blir ungdomsvård. 

– Hans inställning är att han förnekar brott, och han har inte velat uttala sig under förundersökningen och rättegången, säger advokat Behrang Eslami. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.