Grammishyllade artisterna i rätten – kan höras i dag

Artisten Yasin är åtalad för inblandning i kidnappningsplanerna av annan känd artist.
Foto: Instagram / Instagram
En pistolreplika som Yasin Mahamoud bar på vid en poliskontroll.
Foto: Polisen
Polisens bilder visar vad som använts i förnedringssyfte under kidnappningen.
Foto: Polisen
Grammisnominerade Haval Khalil är åtalad misstänkt för människorov av en annan känd artist.
Foto: Polisen

Jätterättegången mot Vårbynätverket fortsatte på måndagen. 

Artisterna Yasin Mahamoud och Haval Khalil står åtalade för inblandning i kidnappningsplanerna – och kan komma att höras redan under måndagen. 

Årets största gängrättegång nådde på måndagen förhandlingsdag nummer 22. Målet rör Vårbynätverket och grova brott så som mordplaner, sprängdåd, kidnappning och synnerligen grova narkotika- och vapenbrott.

Under måndagen togs den del som rör kidnappningen av en känd artist att tas upp. Artisten blev hotad med pistol, rispad med kniv, rånades och förnedrades, men har inte velat medverka i utredningen. 

Yasin greps på nyårsafton

Expressen har tidigare kunnat berätta hur artisten Yasin Mahamoud greps på nyårsafton, misstänkt för stämpling till människorov. Enligt åtalet ska han ha försökt lura in artisten i kidnappningsfälla under förra våren. Planen avbröts, och artisten kidnappades vid ett senare tillfälle. En annan känd artist – Haval Khalil – står åtalad för delaktighet i själva kidnappningen och är misstänkt för människorov och rån. 

Både Yasin Mahamoud och Haval Khalil nekar till anklagelserna. 

Andra motiv till kidnappningen än ekonomiska har inte åklagaren hittat. 

– Det framgår inte av utredningen varför det blev just han. Det som framgår är att han hade tillgång till pengar och dyra föremål som guldkedjor och klockor, men om det finns något annat motiv än pengar, det vet jag inte, har åklagare Anna Stråth tidigare sagt till TT.

Det här handlar rättegången om

30 åtalade • 16 åtalspunkter • Kidnappningen av en svensk artist

Följ Vårbyrättegången

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.