Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Giovanni, 19, mördades i Vasastan: ”Sköts i hjärtat”

19-årige Giovanni och hans mamma, några dagar före hans död. Han sköts till döds på Vanadisvägen i Stockholm, i onsdags kväll.
Foto: Privat
Familjen fick dödsbeskedet strax före midnatt i onsdags.
Foto: Privat
19-årige Giovanni och hans mamma, några dagar före hans död. Han sköts till döds på Vanadisvägen i Stockholm, i onsdags kväll.

Giovanni Farias, 19, var på väg att handla frukt när en bekant till honom ringde. 

Mannen på telefon kopplas till det kriminella nätverket Foxtrot och tros enligt uppgifter ha ”goat” Giovanni – alltså ha lurat honom till en plats där mördarna väntade. 

Hemma i Gävle fick hans lillasyster och mamma dödsbeskedet strax före midnatt i onsdags. 

– Jag gråter blod. Min lilla bebis är död, säger hans mamma, Jennifer Tello, och faller i gråt. 

Den nya våldsvågen tar fler och fler liv, med tio skjutningar på åtta dagar. I onsdagens skjutning i Vasastan var offret 19-årige Giovanni Farias. 

Vid 21-tiden på kvällen, mitt bland människor på Vanadisvägen i stan, öppnade gärningsmannen eld. Giovanni Farias träffades bland annat i hjärtat och trots att flera människor rusade fram och försökte hjälpa honom, gick hans liv inte att rädda. 

Gärningsmannen flydde och kom undan. Enligt uppgifter till Expressen ska Giovanni ha lockats till platsen av en jämnårig ung man – med kopplingar till nätverket Foxtrot – strax före mordet. Istället för att handla ska han ha lockats till platsen där mördarna väntade på honom.

Hemma i Gävle hade Giovannis mamma Jennifer Tello just lagt sin lilla dotter för att sova. De hade lagat korv stroganoff på kvällen och lekt, när polisen knackade på dörren. 

– De kom in i lägenheten och sa att de beklagar att min son har dött. Jag föll på golvet och skrek och skrek och grät och grät. Jag packade ihop det lilla jag kom ihåg och åkte till Karolinska där vi var framme runt tre på morgonen, berättar mamman som nu ägnar dagarna åt att försöka förstå vad som hänt hennes son. Att klara timme för timme. 

– Vi är så många som drabbas av detta, det finns familj och anhöriga, det här måste få ett slut, vädjar hon. 

Giovanni sköts ihjäl i Vasastan i onsdags.
Foto: Janne Åkesson / Swepix

Frågade Magdalena Andersson om gängen

Jennifer Tello har tidigare gjort sin röst hörd kring ungdomsvåldet och gängkriminalitet. Under valturnén förra valet ställde hon frågor till dåvarande statsminister Magdalena Andersson om hur gängkriminaliteten skulle bekämpas. Redan då var hon orolig och nu vill hon att något radikalt görs. 

– Poliserna borde göra husrannsakan på varenda person som står på de här listorna och är kopplade till kriminalitet. Leta överallt och sätt dit dem för det som går, säger hon. 

I Giovannis fall hade livet varit tufft sedan start. Han var fosterhemsplacerad enligt LVU och hamnade för några år sedan i kriminalitet, då han också dömdes för narkotikabrott. Han tillbringade ett par år på Sis-hem och han själv och familjen upplevde att saker gick åt rätt håll.  

I ett yttrande från Kriminalvården i höstas, skriver Frivården så här: ”l samtal med Frivården uppger Farias att han studerar upp sina betyg och förklarar att han har ambitionen att fortsätta med sina studier på Komvux och utbilda sig till VVS-ingenjör. Utifrån egen utsago förefaller han i dagsläget inte besväras av allvarlig psykisk ohälsa. Av samtalet framgår det att Farias har en historik med bruk av narkotika och att det föreligger en omfattande missbruksproblematik. Farias uppger att han inte brukat narkotika på över två månaders tid.

På platsen där Giovanni dog finns i dag en minnesplats.
Foto: Cesar Fältskär

”Giovanni har gjort sina misstag” 

Även enligt mamma Jennifer Tello hade Giovanni varit drogfri. Han var tidigare placerad i Uddevalla och när han skulle flyttas till Stockholm motsatte hon sig det, med tanke på umgänget och hotbilderna som fortfarande fanns mot sonen. 

– Barn som hamnar på Sis blir bara mer kriminella. De träffar andra som redan är långt gångna och det är som att baka en stor kaka. Den som hamnat på fel väg eller har diagnoser sitter sida vid sida vid dömda mördare och barn med problematik har svårt att säga nej och se vad som är rätt eller fel, säger hon upprört. 

– Giovanni hade gjort sina misstag, han tog sitt straff och satt inne i ett och ett halvt år och erkände vad han gjort. Men han var på väg mot något bättre. Han skulle gå på sin första konsert i november, han hade aldrig varit på någon, och biljetterna hade han köpt till sin flickväns födelsedag. Nu fick han inte det. 

Bara några dagar före mordet hade Giovanni och mamman promenerat i skogen, lagat kyckling och potatis, bulgur och tzatziki, pratat hundar som var ett av hans intressen. Han hade börjat söka jobb och lekte med sin lillasyster, något som mamma har filmat. Nu ser hon filmen om och om igen. 

– Jag kan inte tänka mig hur det måste känts när han föll till marken. Att träffas i hjärtat så, han förtjänade inte att dö på det sättet, säger Jennifer Tello. 

Rawa Majid, ”Kurdiska räven”, tros vara en central figur i den pågående våldsvågen i Stockholm.

Kan ha lockats till brottsplatsen

Mammans viktigaste budskap är att det bakom varje dödsskjutning finns anhöriga och familj, vänner och bekanta som drabbas. Hon är kritisk mot flera saker i myndigheternas handläggning kring hennes son och är nu också rädd för sin egen säkerhet. Familjen anser att det finns en hotbild även mot dem efter det som hänt och vill ha hjälp. Samtidigt behöver de hantera sorgen. 

– Han var omtyckt av många, tävlade i simning och hade sina problem. Han hade hamnat fel i livet men var på väg att ordna upp det. Det är det värsta, säger mamma. 

Jennifer Tello säger att hon inte tror att sonen har haft kontakt med den ”kurdiska räven” eller hans nätverk. Hon befarar i stället att andra i hans närhet kan vara kopplade dit – och att det eventuellt skulle ha gjort Giovanni till en måltavla. 

I dag ska hans kropp flyttas till bårhuset. 

– Jag vill se honom en sista gång. Jag vill se min bebis, säger hans sorgsna mor.

Expressens nyhetsapp ger dig alla nyheter – ladda ned den här 

VÅLDSSPIRALEN – TIO SKJUTNINGAR PÅ ÅTTA DAGAR

Torsdag 7 september, Gränby, Uppsala

• Dagen efter händelsen i Istanbul skjuts en kvinna i 60-årsåldern, mamma till Ismail Abdo, ”Jordgubben”, till döds i ett hus i ett villaområde. En 19-årig man från Stockholmsområdet och en 15-årig pojke från en annan del av landet har häktats misstänkta för inblandning.

(Skjutningen i Istanbul går att läsa om här) 


Söndag 10 september, Stenhagen, Uppsala

• Skott mot bostad där flera personer befinner sig. Skjutningen tros ha riktats mot fel nummer på gatan. Polisens teori är att måltavlan var Anne Edwards, svärmor till Rawa Majid, som bor i huset bredvid, enligt uppgifter till Expressen.


Måndag 11 september, Haninge, Stockholm

• En 13-årig pojke hittas död i ett skogsområde. Han var anmäld försvunnen och kopplas till kriminella nätverk, enligt Expressens uppgifter.


Tisdag 12 september, Sala backe, Uppsala

• Mogos Amanuel Tesfemariam, 25, skjuts ihjäl på väg till jobbet i hemtjänsten. Polisen misstänker att det rör sig om en felskjutning och att det tilltänkta offret var en släkting till Rawa Majid, ”Kurdiska räven”, som har kopplingar till adressen.


Tisdag 12 september, Sollentuna, Stockholm

• En man i 20-årsåldern skjuts till döds i ett bostadsområde intill en skog i Helenelund i Sollentuna.


Onsdag 13 september, Stenhagen, Uppsala

• Skottlossning mot bostad. Ingen skadad. En nära anhörig till Rawa Majid har koppling till adressen där skottlossningen ägde rum, enligt uppgifter till SVT. En 17-årig pojke grips i området. Senare har två unga män, 18 respektive 19 år gamla, gripits i Malmö.


Onsdag 13 september, Vasastan, Stockholm

• En 19-årig man skjuts till döds på Vanadisvägen i centrala Stockholm. Flera personer blir vittnen till händelsen. Mannen har rört sig i kriminella miljöer, enligt uppgifter till Expressen.


Torsdag 14 september, Hageby, Norrköping

• Skottlossning mot lägenhetsdörr. Ingen skadad. Fyra personer har anhållits på sannolika skäl misstänkta för mordförsök och grovt vapenbrott.


Torsdag 14 september, Västertorp, Stockholm

• En tonåring skjuts till döds i Västertorp i södra Stockholm. Flera skott har avlossats, enligt polisen.


Torsdag 14 september, Jordbro, Stockholm

• Flera skott avlossas in i en dörr till en bostad i Jordbro söder om Stockholm. Minst en person var hemma. Två tonåringar misstänks för skjutningen. En tonårspojke har anhållits på sannolika skäl misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott. 

Se till att du har Expressens app nedladdad för att få de viktigaste nyheterna

Så många brott anmäldes i Sverige 2022

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.