Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gängmedlemmens advokat smugglade in ”kärleksbrev”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Rättegången i knarkmålet pågår i Södertörns tingsrätt.Foto: OLLE SPORRONG

Advokaten har medgett att hon smugglade brev för den häktade gängmedlemmens räkning.

Inför domstolen försvarar hon sig med att det handlade om oskyldiga ”kärleksbrev”.

Nu dömer åklagare och Justitiekanslern ut advokaten som olämplig – och kräver att hon sparkas från sitt uppdrag i det stora knarkmålet.

Den stora rättegången i Södertörns tingsrätt – där 22 personer står åtalade för att ha sålt stora mängder narkotika – har tagit en oväntad vändning.

Fokus har hamnat på en advokat som anklagas för att ha smugglat brev till sin klient, en av de utpekade ledarna för knarkligan som haft sin bas i Vårberg.

Mannen sitter häktad med restriktioner men nyligen uppdagades att han hade brev i häktet som polis och åklagare tidigare inte haft någon kännedom om.

”Begärt hennes entledigande”

I en skrivelse till tingsrätten medger advokaten att hon har lämnat över två brev till mannen – men med förklaringen att det handlat om oskyldiga kärleksbrev från en flickvän. Hon nekar samtidigt till att ha fört ut någon information från mannen till omvärlden.

Åklagare Lars Ågren yrkade att kvinnan skulle entledigas från sitt uppdrag i målet – men fick avslag i tingsrätten. Kortfattat och utan närmare motivering skriver tingsrätten i sitt beslut:

”Det har inte framkommit sådana omständigheter som medför att (advokaten) ska anses olämplig för uppdraget som försvarare åt NN i målet. Begäran om att hon ska entledigas ska därför lämnas utan bifall.”

Nu ligger frågan hos hovrätten. Inför denna prövning har åklagaren fått stöd från Justitiekanslern – som stämmer in i kravet på att ge kvinnan sparken från målet.

– Vi har begärt hennes entledigande eftersom vi tycker att hon är olämplig som offentlig försvarare i det här målet. Hon har förmedlat i vart fall två brev vidare, säger Lars Ågren.

Han dömer ut advokatens förklaring att det handlar om oskyldiga kärleksbrev.

– Det är inte upp till henne att fatta beslut om vad hon anser är oskyldiga meddelanden eller inte. Hon har ingen som helst sådan rätt.

”Då tappar vi kontrollen”

– Om en advokat smugglar in eller ut brev ur ett häkte tappar vi kontrollen på kommunikationen och då försvinner hela anledningen till restriktionerna.

Frågan om advokater som olovligen för in och ut information för häktade klienters räkning aktualiserades nyligen när släktnätverket Ali Khans advokat Edip Samuelsson tilldelades en varning och böter på 50 000 kronor för att ha brutit mot god advokatsed.

Det skedde efter att tre olika åklagare i Västsverige anmält honom för att runda häktningsrestriktioner och föra ut information.

Expressen har varit i kontakt med advokaten som avböjt att lämna någon kommentar.

SE MER:

Blodiga gängkrigen bakom skjutningarna i Stockholm

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.