Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gängman sköt 17-årige kumpanen rakt i munnen

UR ARKIVET. Så här rapporterade vi om att två personer greps för mordförsök och grovt vapenbrott i Sollentuna i september.
När de båda gärningsmännen sköt mot porten i Sollentuna råkade den ene skjuta den andre i munnen, enligt misstankarna.
Foto: Polisen
Den utbrända Audin.
Foto: Janne Åkesson/Swepix

Två maskerade gärningsmän hoppade ur en blå Audi och sköt vilt mot en port.

De träffade inte mannen de ville mörda – däremot råkade den ene gärningsmannen skjuta sin 17-årige kumpan i munnen, enligt misstankarna.

Sent på kvällen den 3 september i år fångade en övervakningskamera på Malmvägen i Sollentuna hur en blå Audi körde in i bild och stannade.

Ur bilen klev två mörkt klädda, maskerade personer med varsitt vapen i händerna och började skjuta mot en port. Sedan hoppade de in i bilen och körde i väg. 

Polisen, som fick flera samtal om skottlossningen, kunde konstatera att ett 30-tal skott hade avlossats. Man hittade flera skotthål i porten men ingen skadad person.

Ett vittne som körde längs E4 noterade att en blå Audi körde vingligt och att det slog gnistor från ett av däcken. Vittnet följde efter till en avsides belägen idrottsplats i Upplands Väsby. Där sattes Audin i brand, varpå en mörk Volvo suv lämnade platsen.

Skjuten i munnen – av misstag

20 minuter senare stoppade polisen en mörk Volvo suv på E4 i höjd med i Häggvik. I baksätet satt en skottskadad 17-årig pojke. På sjukhus konstaterades att han blivit skjuten genom munnen, käken och halsen.

I bilen fanns också två vapen. Senare skulle en jämförelse med övervakningsfilmen från Malmvägen visa att det var samma vapen som använts vid skjutningen mot porten. Den skadade 17-åringen bar också likadana kläder som en av skyttarna på bilderna, och hans blod hittades på brottsplatsen.

När polisen granskade filmen närmare såg man att den ene skytten raglade till under skottlossningen. Slutsatsen: Han blev skjuten av misstag av sin kumpan. 17-åringen överlevde och kunde skrivas ut från sjukhuset till häktet efter tio dagar.

Förra veckan åtalades han för mordförsök på en man som kopplas till den adress på Malmvägen som gärningsmännen sköt mot. Han befann sig i porten vid gärningstillfället men blev alltså inte träffad.

Föraren av den mörka Volvon, en 21-årig man, åtalas för medhjälp till försök till mord. Han hjälpte till att skaffa det ena vapnet, rekade på brottplatsen före dådet och var med och brände upp den första flyktbilen, enligt åtalet.

Gängkonflikt

Både 17-åringen och 21-åringen åtalas också för synnerligen grovt vapenbrott. Enligt polisen tillhör de ett kriminellt nätverk med bas i Upplands Väsby, där 17-åringen är bosatt och 21-åringen är uppväxt.

Enligt åklagaren har nätverket i Upplands Väsby en konflikt med Turebergsnätverket som har sin bas på Malmvägen.

En 31-årig man från Västerås som misstänks ha sålt geväret till gärningsmännen åtalas för grovt vapenbrott.

Alla de tilltalade förnekar brott.

Identiteten på personen som rågade träffa 17-åringen i munnen vid skottlossningen är okänd.

Polisens råd vid eventuell skottlossning – sätt dig i säkerhet – ring 112.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.