Gängman erkände på film – får inte visas i rättegången

Under utredningen hittades denna bild vid en mobiltömning. Enligt polisen är det två av de åtalade ”Hjulstabarnen” som syns på bilden.
Foto: Polisen

Premium: Efter att en gängman skjutits i huvudet höll de första poliserna på brottsplatsen ett informellt förhör där de pumpade honom på information.

Inför rullande kroppskameror berättade han att han hade varit på plats för att själv utföra ett våldsdåd.

I ett anmärkningsvärt beslut har Svea hovrätt nu stoppat bevisningen eftersom den strider mot Europakonventionens tortyrartikel.

I beslutet står att poliserna ”kränkt hans mänskliga värdighet” och utsatt honom för ”såväl omänsklig som förnedrande behandling”

– Jag har aldrig varit med om detta eller hört talas om något liknande fall innan, säger åklagare Carl Mellberg.


Expressens kriminalreporter Kim Malmgren tar med dig in i de största aktuella fallen i Krimrummet. Vad händer i polisens kamp mot gängen, vilka är snackisarna i de största rättegångarna? Bara för dig med Expressen Premium.

Expressen Premium

Läs Premium gratis i en vecka

Få tillgång till hela Expressens digitala värld. Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 89 kr/mån. Digital tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Allt detta ingår:

• Expressen.se och Expressen–appen – obegränsad tillgång till alla artiklar

• E-tidning och korsord alla dagar

• Alla artiklar på skonahem.se, halsoliv.se, levaochbo.se, teknikensvarld.se, mama.nu, alltomresor.se, amelia.se och alltommat.se

• Dela din prenumeration med upp till 3 personer

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Varnar för Rysslands fräcka GPS-aktioner

Premium: Marinchefen: Kan få katastrofala följder • Signalspaning mellan Gotland och Öland

Fick jobb i receptionen – nu är Christel miljardär

Premium: Framgångssagan i lilla småländska orten • ”Vi har unnat oss”

Putins hot om Krim faller – massförstörelsevapen

Premium: Expert: ”Då skulle risken öka” Besökte nyligen Krimbron