Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gängledaren ville hoppa av – sen blev han mördad

Expressen erfar: Gängledare mördad i Danmark
Den mördade 23-åringen, klädd i vitt i mitten av bilden, hälsar ”gott nytt år från Shottaz” tillsammans med flera andra tongivande personer i nätverket.Foto: Polisen

Den 23-årige gängledaren levde med konstant hotbild.

När han kom ut från fängelset ville han få plats i avhopparprogrammet, något SVT var först med att rapportera, men vägrade samarbeta med polisen.

I tisdags blev svensken mördad, skjuten till döds i Köpenhamn.

Det var i tisdags som flera beväpnade och maskerade gärningsmän öppnade eld mot en bil i Köpenhamnsförorten Herlev. Två män som satt i bilen mördades i dådet – medan en tredje klarade sig oskadd.

På torsdagen bekräftade dansk polis att de två döda är svenskar – 23 och 21 år gamla.

23-åringen var en ledargestalt i den kriminella grupperingen ”Shottaz”, med säte i Rinkeby, enligt uppgifter till Expressen.

En kartläggning av hans liv visar att han gjorde kriminell entré tidigt i livet, att han levt under konstant hotbild – och att det fanns en tidpunkt då han ville hoppa av.

I sina tonår gick 23-åringen ur grundskolan utan fullständiga betyg. Han påbörjade gymnasiestudier på barn- och fritidsprogrammet men skrevs ut från utbildningen till följd av hög frånvaro.

Som 16-åring greps han vid ett tillfälle för att ha slagit en väktare. Vid ett annat för att han suttit i en bil som krockat in i en polisbil. Han frikändes för anklagelserna om de allvarligare brotten men dömdes till dagsböter för att ha varit påverkad av narkotika vid båda tillfällena.

Ingen har gripits för mordet på de två mördade svenskarna. Foto: TOP NEWS / TOP NEWS

Dömdes till fängelse 

Brottsligheten stegrades.

När en frisör försökte avvärja ett inbrott mot den egna salongen var den blivande gängledaren med och slog honom medvetslös. Sedan rånade gärningsmännen frisören på hans värdesaker.

Som 19-åring var han en av fyra maskerade män som stormade in på en pantbank i Västerås. Rånkuppen var minutiöst planerad – och på några få minuter hade gärningsmännen stulit över tusen smycken, värda mellan sju och åtta miljoner kronor.

Ytterligare några få minuter senare gick planen i stöpet. Efter att flyktbilen kraschat in i en trafikstolpe kunde polisen gripa den blivande gängledaren och flera andra unga män från Stockholmsområdet.

För de två brotten – mot frisören och mot pantbanken – dömdes han till tre år och åtta månaders fängelse för två fall av rån.

I en utredning gjord under fängelsetiden, där han själv berättar om sitt liv, står:

”Det händer ofta att han bär vapen eller skottsäker väst.”

”NN saknar sysselsättning. Han har enbart haft illegala inkomster. Trots det upplever han sin ekonomi som OK. Han tål inte heller att en chef eller annan överordnad person ger honom order, det upplever han som översittarfasoner”.

I samtalen berättade den blivande gängledaren att han inte skulle ha vänt sig till polisen om han hamnat i en konflikt.

NN anser att han är MAN som ska klara såna problem själv”

”Naturligt för honom att alltid hävda sin rätt och visa styrkan – annars förlorar han anseende (sådana är reglerna)”

Valde sida 

I juni 2015 anlände gängledaren till fängelset. På anstalterna i Täby och Hällby gick han svetsarutbildning, läste gymnasiekurser och deltog i program ämnade att förhindra våldsutbrott och en återgång till den brottsliga banan.

På andra sidan murarna skedde samtidigt stora förändringar i hemorten Rinkeby.

23-åringen var en ledargestalt i den kriminella grupperingen ”Shottaz”, med säte i Rinkeby, enligt uppgifter till Expressen.

I juli samma år utförde flera av hans vänner ett rån mot ett växlingskontor i Täby med två miljoner kronor i byte.

Samma kväll sköts en av gärningsmännen – en 19-årig man – till döds i ett skogsparti i Bromsten.

Två dagar senare skedde nästa skjutning där en 16-årig pojke dödades vid en bensinmack på Brommaplan.

Mord och hämndmord, är polisens teori om de två olösta brotten.

Dåden klöv ett större kompisgäng från Rinkeby itu, där båda sidor kände behov för hämnd. En av sidorna skulle senare komma att kalla sig ”Dödspatrullen”. 

Den andra för ”Shottaz”.

23-åringen, som då satt inlåst, var tydligt knuten till ”Shottaz”-sidan. Där fanns de närmsta vännerna, samt en anhörig som trätt in som en ledargestalt.

Poliser med insyn har beskrivit det som att unga män i området var tvungna att välja sida, eftersom konflikten blivit så infekterad att det inte gick att umgås över nätverkens gränser.

23-åringen skrev ett brev till kommunen.

Ville lämna kriminaliteten 

Året efter skedde flera mord och mordförsök riktade mot båda sidor i konflikten, bland dem det uppmärksammade dubbelmordet på Kafé Mynta i Rinkeby. De två bröderna som dödades då hade kopplingar till ”Shottaz”-sidan.

När den blivande gängledaren fick villkorlig frigivning i september 2017 hamnade han i ett vägskäl. Att lämna den kriminella banan för gott eller att återvända till vännerna i ”Shottaz” där en framskjuten roll väntade, efter att hans storebror blivit dömd till ett längre fängelsestraff för rån.

I början av 2018 lämnade polisen in en skrivelse där det förklarades att 23-åringen ”är utsatt för allvarligt hot om han fortsätter att vistas i Stockholm samt även att han riskerar att utsätta andra för allvarligt våld”.

Inledningsvis visade 23-åringen tecken på att vilja bryta sig fri från kriminaliteten.

Han ansökte om att få en plats i Fryshusets avhopparverksamhet – men fick avslag och hänvisades i stället till polisens avhopparprogram. Där vägrade han delta med motiveringen att han inte hade något förtroende för polisen.

I en handskriven överklagan bad 23-åringen kommunen att tänka om:

”Jag vill att ni ändrar eftersom jag är i behov utav denna insats då det är ett viktigt drag i livet och min utveckling jag åstadkommit”.

I mars förra året satte förvaltningsrätten punkt för ärendet när man avslog överklagandet. 23-åringen hade rätt till stöd för att lämna det kriminella livet – men inte rätt att fritt välja vilken typ av stöd, stod i domen.

Sex dagar senare bar 23-åringen skyddsväst när han stoppades i en bil tillsammans med andra män kopplade till ”Shottaz”. Två av de andra i bilen, däribland den populäre rapparen Yasin Byn, var beväpnade och dömdes senare till fängelse för grovt vapenbrott.

23-åringen satt i bilen när rapparen Yasin Byn var beväpnad och greps av polis. Nu avtjänar rapparen fängelse.Foto: Polisen
Rapparen Yasin Byns låtar har flera miljoner lyssningar på Youtube och Spotify.Foto: Polisen
Polisstoppet skedde sex dagar efter att 23-åringen fått slutligt avslag på att gå med i Fryshusets avhopparprogram.Foto: Polisen

Av olika polisutredningar framgår att 23-åringen var orolig för hotbilden mot honom, innan han slutligen blev mördad i tisdags.

Han bar vanemässigt skyddsväst när kontrollerades av polis. I samband med att han gått från bilen till bostaden har det först skett rekognosering av området för att säkra att det inte finns något närvarande hot.

Vid flera gånger har han också lämnat Sverige, med specifik motivering att undvika hotbild – bland annat vid resor till London och Somalia.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.