Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gängledaren sköts – nu släpps åtalade vännen: ”Tungt besked”

Här försöker mördaren lura polisen – efter att ha skjutit gängledaren.
Den mördade gängledaren.

Dagen efter en gemensam festkväll mördades gängledaren av sin bäste vän.

Det ansåg polis och åklagare – och vännen åtalades.

Men efter att rättegången avslutats släpps han ur häktet.

– Ett tungt besked så klart, säger kammaråklagare Lisa dos Santos.

Det var den 16 december som gängledaren i Dalen i Stockholm sköts till döds. Enligt åtalet var det hans egen barndomskamrat och, fram till nyligen, nära vän som låg bakom mordet.

Morgonen efter att de båda festat tillsammans misstänktes den 20-årige vännen ha stormat in i en lägenhet och öppnat eld.

Men nu kommer vändningen:

Den misstänkte mördaren släpps efter avslutad rättegång.

”Häktningsbeslutet beträffande NN hävs. NN ska således inte längre vara häktad i målet”, skriver Södertörns tingsrätt i sitt beslut.

Försvaret: ”Hade räknat med det”

Kammaråklagare Lisa dos Santos tar det som ett tecken på friande dom.

– Ett tungt besked så klart. Utredningen har bedrivits under lång tid och jag har väckt åtal då vi tyckt att bevisningen räckt, säger hon.

Det blev stökigt på platsen utanför lägenhetshuset i Dalen i södra Stockholm direkt efter skotten. Polisen ställde upp en rad unga män med händerna upp och ansiktena mot en husvägg.
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

Advokat Joel Apitzsch har företrätt 20-åringen.

– En rimlig och för försvaret väntad utgång, säger han om frisläppandet.

– Vi hade räknat med att domstolen, efter att ha gått igenom bevisningen, skulle nå samma slutsats som vi: Att den inte är tillräcklig.

Ledaren och hans högra hand

Apitzsch anser att hans klient inte går att knyta till brottsplatsen vid tidpunkten och att det finns ”flera tänkbara alternativa scenarion.”

Mordet på gängledaren har skett i en kriminell miljö i Dalen i södra Stockholm. Gängledaren och den nu släppte vännen växte upp tillsammans. I yngre tonåren blev de föremål för polisens uppmärksamhet då de tillsammans misstänktes för butiksrån.

Den mördade mannen pekas i ett polis-pm ut som ledare för ett kriminellt nätverk i stadsdelen och vännen kallas där för hans ”högra hand.”

– De var jättenära vänner, har en bekant sagt.

Dom i målet meddelas om några veckor.

Sammanställning av BRÅ:s senaste rapport.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.