Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gängledaren åtalas för Einár-kidnappningen

Nils ”Einár” Grönberg.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter ett och ett halvt år på rymmen greps han slutligen i Bulgarien.

Mario Golzar Mia, 39, är ledare för Dalennätverket och misstänks ha varit hjärnan bakom kidnappningen av rapparen Nils ”Einár” Grönberg.

Nu åtalas han för dådet – och för att ha smugglat enorma mängder narkotika.

På två månader förde han in minst 158 kilo kokain till Sverige, enligt åtalet.

39-årige Mario Golzar Mia – av polis utpekad som ledare för det kriminella Dalennätverket i södra Stockholm – hann våren 2020 fly landet innan polisen grep honom. I ett och ett halvt år var han spårlöst försvunnen och internationellt efterlyst.

I takt med att myndigheterna fick insyn i krypterade chattar växte listan på brottsmisstankar.

I slutet av mars i år kunde Golzar Mia slutligen gripas i Bulgarien.

På onsdagen åtalas han i två stora härvor.

Dalenledaren åtalas för att ha varit hjärnan bakom den uppmärksammade kidnappningen av rapartisten Nils ”Einár” Grönberg våren 2020.

Han åtalas också för att ha lett en narkotikaliga som smugglat in minst 158 kilo kokain inom loppet av drygt två månader.

– Han förnekar alla brottsmisstankar, säger försvarsadvokat Joel Apitzsch.

Mario Golzar Mia, 39, åtalas för flera grova brott.
Foto: Polisen

Rånades och förnedrades

Det var i april 2020 som flera kriminella nätverk gick samman och kidnappade Nils ”Einár” Grönberg, som vid tidpunkten var 17 år gammal och en av Sveriges mest spelade artister. Rapparen fördes till en lägenhet i Vårberg söder om Stockholm där han blev rånad på en Rolexklocka och guldkedjor värda omkring en halv miljon kronor. Vid brottet blev han också misshandlad och gärningsmännen tog förnedringsbilder som senare fick enorm spridning på sociala medier.

Flera gärningsmän har redan dömts för kidnappningen i samband med det uppmärksammade målet mot det kriminella Vårbynätverket. Bland de redan dömda finns Vårbynätverkets ledare Chihab Lamouri samt rapparna Yasin Mahamoud och Haval Khalil.

Haval Khalil dömdes till två och ett halvt års fängelse för medhjälp till människorov. Yasin Mahamoud dömdes till tio månaders fängelse för förberedelse till människorov. Sedan dess har båda blivit villkorligt frigivna efter att ha avtjänat två tredjedelar av sina straff.
Foto: Polisen

Dalenledaren Golzar Mia har hela tiden varit den misstänkte hjärnan bakom brottet – men ställs inför rätta först nu eftersom han varit på rymmen.

– Enligt mig har han varit väldigt aktiv. Han är med under lång tid i planeringsstadiet, hela vägen fram till det som blir människorovet och rånet, säger kammaråklagare Ida Arnell.

Enligt åklagaren har Golzar Mia använt aliaset ”Efficientbonsai” på Encrochat. I domen mot Vårbynätverket står att användaren ”har haft en central och drivande roll i dels planerna att kidnappa Nils Grönberg”.

Han åtalas för människorov, rån, försök till grov utpressning och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse kopplat till kidnappningen.

Massiv kokainsmuggling

När gängmännen släppte Einár fri satte man ett utpressningskrav på tre miljoner kronor mot honom – med hot om att förnedringsbilderna skulle läckas på sociala medier.

När utpressningen inte lyckades fanns långt gångna planer på ett bombdåd mot Einárs bostad. Dådet avvärjdes eftersom det fanns poliser på plats.

I kokaindelen åtalas Mario Golzar Mia för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Mellan 26 mars och 12 juni 2020 ska han ha fört in 158 kilo kokain i Sverige. Omfattningen kan ställas mot att Tullverket under hela det året tog sammanlagt 216 kilo kokain i beslag.

– Min uppfattning är att han tillsammans med sin bror har styrt hela narkotikaverksamheten. Sedan har de haft personer under sig som har hjälpt till med överlåtelser, efter deras instruktioner.

Brodern Victor Golzar Mia greps även han i våras i Bulgarien. Under utlämningsprocessen sattes han på oklar grund i husarrest och kunde då fly landet. I dag är han fortfarande på flykt.

Victor Golzar Mia lyckades fly när han satt i husarrest i Bulgarien. Nu är han internationellt efterlyst.
Foto: Polisen

Chattloggar i utredningen talar för att smugglingen har varit ännu mer omfattande än de 158 kilo som åtalet rör.

– Vid fyra tillfällen kan vi se att de smugglar in väldigt stora partier kokain. Utöver det kan man även se i chattarna att det har varit fråga om tidigare partier som tagits in men som inte kan specificeras närmare säger Ida Arnell.

Krävs på 19 miljoner

Utredningen visar att Mario Golzar Mia har kommunicerat med en okänd användare på bulgariska inför smugglingarna. Narkotikan har anlänt till Stockholmsområdet via lastbil och sedan slussats vidare till olika kriminella nätverk, huvudsakligen i Stockholm men även i andra delar av landet.

Dalenledaren krävs i åtalet på 19 miljoner kronor.

– Det är summan som vi har räknat ut att han har tjänat på den här narkotikahandeln, säger Ida Arnell.

Ytterligare fem män åtalas för att ha ingått i smugglarligan. En person som saknas bland de åtalade är Dalenledarens lillebror. Bröderna misstänks ha lett ligan tillsammans och brodern greps i Bulgarien i våras. Under oklara omständigheter sattes han i husarrest i väntan på utlämning till Sverige – och han kunde då fly. Han befinner sig alltjämt på rymmen.

39-åringen har bott i Sverige under många års tid men är medborgare i Bulgarien. Åklagare Ida Arnell yrkar i stämningsansökan på att han ska utvisas dit.


Lyssna på Krimrummet

https://embed.pod.space/player?episode=krimrummet/mordet-pa-tove-i-vetlanda&theme=spacegreen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.