Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gängledare och direktör åtalas i bedrägerihärva

En gngledare och direktör åtalas i en bedrägerihärva.
Den misstänkte huvudmannen för brottsligheten har tidigare av polis pekats ut som ledare för Märstanätverket.
Poliser. OBS! Arkivbild.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Arkivbild.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Sju personer – bland dem en bilhandlare och en revisor – åtalas i en stor bedrägerihärva.

Flera av dem är ostraffade och pekas av polis ut som ”möjliggörare” för den grova organiserade brottsligheten.

Härvans huvudman är en 38-årig man, utpekad ledare för det kriminella Märstanätverket.

I ett och ett halvt år har polisen utrett en ekonomisk härva med kopplingar till det kriminella Märstanätverket.

På fredagen väcktes åtal vid Stockholms tingsrätt mot sju personer. De åtalas för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bedrägeri.

Den misstänkte huvudmannen för brottsligheten har tidigare av polis pekats ut som ledare för Märstanätverket. Genom falska handlingar, och med hjälp av andra, ska han ha tagit ut stora summor i form av bolån och bilkrediter, enligt åtalet. Bland annat för köp av en Ferrari.

Märstanätverket har de senaste åren varit inblandade i en rad olika våldsdåd, utpressningar och narkotikaärenden. Under hela den tiden har 38-åringen av polisen pekats ut som en tydlig ledare för grupperingen. 2018 åtalades han för anstiftan till ett gängmord men frikändes. Enda brottet han fällts för är narkotikabrott, ett gram kokain, som resulterade i villkorlig dom.

Revisor och bilhandlare åtalas

Towe Skjöld vid Stockholmspolisens regionala utredningsenhet, menar att fallet är en del av polisens satsning på att stävja den organiserade brottsligheten.

– Ju högre upp man kommer i hierarkierna, desto svårare är det att utreda. De här personerna kommer inte i närheten av våld, narkotika och vapen på samma sätt. Därför får vi gå på ekonomin i stället, säger Towe Skjöld.

Flera av de åtalade beskrivs av polisen som ”möjliggörare”, ostraffade människor med stark koppling till civilsamhället. Det handlar bland annat om en revisor och en verkställande direktör på en bilfirma.

Parallell till Södertälje

Liknande problematik, med framväxten av ett parallellsamhälle, har polisen tidigare sett kring den organiserade brottsligheten i Södertälje.

– Det är inte lika utvecklat i Märsta men det finns möjliggörare, vilket är ett kännetecken för att grov organiserad brottslighet är samhällspåverkande, säger Towe Skjöld och fortsätter:

– För att kriminella ska kunna ta den här typen av bedrägerier hela vägen, med huslån till exempel, så krävs hjälp från revisorer, mäklare och andra.

Se också:

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.